H.Klinton: Bezbednost Izraela strateška za SAD

0

 Status kvo na Bliskom Istoku je neorživ: Hilari Klinton
 

Govoreći pred Američko-izraelskim komitetom za javne poslove, Klintonova je rekla da između SAD i Izraela ne sme biti raskola na planu bezbednosti i napomenula da podrška administracije predsednika Baraka Obame bezbednosti jevrejske države ostaje čvrsta i trajna.

Američki državni sekretar je naglasila su neprijatelji Izraela, neprijatelji i Amerike, ističući da SAD neće dozvoliti da Iran dođe u posed nuklearnog oružja.

 

Ona je napomeula da Vašington u tom nastojanju ima sve veću međunarodnu podršku.

 

"Uključena je Evropa, Rusija se kreće u tom pravcu, a i Kina kaže da podržava primenu pritiska, ako diplomatija ne donese rezultat".

Ona je, ipak, pred članovima te najveće organizacije izraelskog lobija u SAD, napomenula da Vašington izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama ne smatra legitimnom i naglasila da je "dužnost prijatelja da kaže istinu".

"Obe strane moraju se uzdržati od jednostranih akata. Izgradanja novih naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali podriva uzajamno poverenje", potrebno u izraelsko palestinskim pregovorima, rekla je Klintonova i dodala da to ugrožava i američki kredibilitet u mirovnom procesu.

Hilari Klinton je 12. marta ocenila da je objava izraelske vlade o nastavku izgradnje jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, upravo na dan posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Izraelu, bila "uvredljiva" za Ameriku.

Klintonova je istakla da je status kvo na Bliskom istoku neodržiiv I dodala: "Put napred je jasan: dve države za dva narode koji žive jedan pored drugog u miru i bezbednosti, mir Izraela sa Sirijom i Libanom, i normalni odnosi Izraela sa svim arapskim državama".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here