Tanjug/AP
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu ukidanje reciprociteta i najavu nastavka dijaloga sa Srbijom vidi kao dugogodišnji plan bivših vladajućih partnera, DSK i predsednika Hašima Tačija.

Hadžiu je u izjavi za Gazetu Blic naglasila da je odluka nove vlade utrla put Tačiju i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da primene plan za “razmenu teritorija”.

– Glavni razlog na kojem se zasniva nelegitimna vlada je pitanje dijaloga sa Srbijom. Kada je izglasana ova vlada, bilo je jasno da će odmah preduzeti mere kako bi se Tačiju otvorio put u pregovorima sa Srbijom. Među prvim odlukama vlade bilo je ukidanje reciprociteta, gde je vlada zadala veliki udarac Kosovu kršenjem suvereniteta, jer je reciprocitet vrednost jednakosti, a to je upravo suverenitet zemlje – navela je Hadžiu.

Smatra da bi se ti ljudi odrekli Kosova u ime priznavanja.

– Od Srbije se traži da prizna Kosovo, a Hotijeva vlada je dozvolila Srbiji da Kosovo naziva “Kosovo i Metohija”, odustajući od Republike Kosovo – rekla je Hadžiu.

Funkcionerka Samoopredeljenja smatra da je razmena teritorija opasan projekat, navodeći da je najveća briga namera Tačija i Aleksandra Vučića da potpišu sporazum koji će sadržati i teritorijalnu razmenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here