Youtube/Invicta

Kartagina je jedna od velikih civilizacija starog veka. Ovo su zanimljivosti o njoj.

Tokom renoviranju palate nekadašnjeg doživotnog predsednika Tunisa Habiba Burgibe, pred kraj pete decenije XX veka, pronađeni su ostaci drevnog grada Kartagine.

1. Kartaginu su osnovali Feničani.

2. Kartagina se nalazila na teritoriji današnjeg Tunisa, odakle se širila osvajanjem.

3. Rimljani su Kartaginjane zvali Puni. Ovaj naziv nastao je od latinskog naziva Phoenicians, što znači Feničani.

4. Dok je na njenom čelu bio čuveni vojskovođa Hanibal – koji ju je i proslavio, Kartagina je predstavljala najveću pretnju za Rim. Tako je nastala izreka Hanibal ante portes ili Hanibal je pred vratima, koja se zadržala do danas i koristi se kada nekome ili nečemu preti najveća opasnost.

5. Punski ratovi je zajednički naziv za tri rata koje su vodili Rimljani i Kartaginci u III i II veku pre naše ere.

6. Pojedni izvori tvrde da je Kartagina možda postala najbogatiji grad-država tadašnjeg sveta koji je svoj imetak stekla trgovinom robe, posebno tekstila, neobrađenih metala, hrane i robova, koje je menjala za kalaj, srebro i zlato.

7. Kartaginjani su nasledili hanansku religiju od svojih feničanskih predaka, a glavna božanstva bili su božanski par Val-Hamon, što znači “Gospod kovača” i Tanit koja se može poistovetiti sa Astartom.

8. Najozloglašenije obeležje kartaginske religije bilo je žrtvovanje dece. Diodor Sicilijanski izveštava da su 310. pre n. e., tokom napada na grad, Kartaginjani žrtvovali više od 200 dece plemićkog porekla kako bi umirili Val-Hamona.

9. Na vrhuncu svoje moći, Kartagina je dominirala najvećim delom zapadnog Sredozemlja.

10. Grad je razaran nekoliko puta od strane različitih osvajača, a konačno je pokoren od strane Arapa 698. n. e., i njegovo kamenje je posle toga poslužilo za izgradnju grada Tunisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here