pixabay.com

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je danas tvrdnje o navodnom non-pejperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji dostavio premijer Janez Janša, istakavši da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika.

Logar je rekao da su se te špekulacije mogle odnostiti na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH.

Ministar je to rekao na parlamentarnom odboru za spoljnu politiku, koji je o tom pitanju hitno zatražila opozicija.

O tom dokumentu, rekao je, kao nezvaničnom raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U tom dokumentu je, dodao je, navedene države zauzele stav da BiH dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove.

Rekao je da ne vidi šta tu nije u redu.

– Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i ‘pucati’ širom naokolo kako bi neko ipak ‘pao’? – upitao je Logar, koji je inače član Janšinog SDS.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom posete Sarajevu, dao slovenački predsednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

– Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima – kazao je i upozorio:

– Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks.

S tim u vezi je rekao i da je zato pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-pejpera na razgovor pozove ambasadorku Slovenije Zoricu Bukinac, jer je, smatra, trebalo da bude obrnuto – morala je da reaguje Slovenija.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedanjem Savetom EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju cele regije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here