Haos zbog satelita RTS

0

Od pre par dana gledaoci širom Evrope ne mogu da prate satelitski program Radio-televizije Srbije, jer je zbog navodnog tehničkog kvara signal sa dosadašnjeg satelita Astra 19E preusmeren na satelit Astra 3B (podatke o novoj frekvenciji možete pogledati na strani 25 ovog broja "Vesti").
Pozvali smo odgovorne u Radio-televiziji Srbije, koji su nam rekli da je prelazak na novi satelit samo privremena mera i da je namera RTS-a da se uskoro vrati na staru poziciju. Kada će to biti, nažalost, nisu mogli da nam preciziraju.
One koji su nestrpljivi i u međuvremenu ne žele da budu bez signala satelitskog programa RTS-a moramo ipak da upozorimo da "štelovanje" antene na novu poziciju nije nimalo jednostavno – to je posao za stručnjake ili verziranije amatere.
Nije, naime, dovoljno samo unošenje novih podataka u satelitski risiver, već se "tanjir" mora pomeriti za nekoliko centimetara, i samo u tom slučaju se dobije signal RTS-a, ali izgube svi drugi TV-kanali koje ste imali na toj poziciji i gledali putem satelita Astra 19E. Rešenje je, rekli su nam stručnjaci, kupovina još jedne LNB-glave koja bi bila usmerena na ovaj novi satelit, a ona stara ostala u dosadašnjoj poziciji. To, međutim, košta par desetina evra, na koje treba dodati i troškove dolaska tehničara iz servisa, ako to ne znate sami da uradite. Pitanje je i da li se uopšte isplati ulaziti u trošak, ako se signal uskoro vraća na poziciju gde je već bio, tako da o tome morate da odlučite – sami. U RTS-u su nam, naravno nezvanično, rekli: Ako je skopčano sa troškovima, onda ne dirajte – ništa!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here