Hapšenja zbog malverzacija pri uvozu tekstila

0

Čistka u sektoru za carine (Foto: Ilustracija)
 

Cvjetinović je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je član zločinačke organizacije koja je UIO oštetila za desetine miliona maraka. Cvjetinović je uhapšen sinoć na graničnom prelazu Gradiška.

 

Prema dobro obaveštenom izvoru, Cvjetinoviću je najverovatnije bilo dojavljeno da će biti uhapšen pa je pokušao da pobegne, ali su ga pripadnici Sipe uhapsili na graničnom prelazu Gradiška. Rano jutros, Sipa je pretresla Cvjetinovićevu sobu u Hotelu "Talija" u Banjaluci, gde je bio smešten.

 

U Petrovcu je jutros uhapšen i bivši direktor UIO Kemal Čaušević, posle čega je sproveden u Sarajevo. Navodno je i on pokušao da pobegne. Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali grupu unutar Uprave za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila, na uštrb drugih osoba koje su se bavile tim poslovima.

 

Oni su povlašćenim uvoznicima, među kojima je najpoznatiji Anes Sadiković, omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robe. Sadiković je, odranije je poznato, imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH.

 

On je čak uspeo da kineske robne marke lažno zaštiti kao sopstveno "intelektualno vlasništvo", posle čega su Cvjetinović i Čaušević naređivali godinama carinskim ispostavama da štite Sadikovićevu robu, kao da je on njihov
proizvođač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here