EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Vršilac dužnosti kosovskog premijera u emisiji „Lično“ na RTV Dukađini govorio o osetljivim temama posleratnog perioda, a deo je preneo portal KoSSev.

Haradinaj je retko govorio o zagonetnom ubistvu svog brata Envera posle rata. „Enver nije bio problematičan momak koji je stvorio problem sa nekim. Bio je izuzetno ljubazan i dva puta je ranjen tokom rata“, prenosi Telegrafi.

Haradinaj je rekao da je njegovo ubistvo deo scenarija koji je pripremila Srbija pošto Enver nije ništa loše učinio nijednom Albancu.

– Mislim da je njegovo ubistvo bilo deo tog scenarija, to je dokazano u Dukađinu. Da se ​​porodice vrate u neprijateljstvo. Tačno je da su neki Albanci u jednom trenutku povukli prst, ali scenario je srpski – tvrdi Haradinaj.

Haradinaj kaže da je Enverovo ubistvo bilo političko ubistvo jer, kako je rekao, nema krivičnog presedana.

– Ubijen je samo zato što je bio moj brat ili naš. Daut i ja smo tada bili u zatvoru. Ubijen je kako bi se podstakla osveta… Ali niko od naše porodice nije ubio Albanca. Niti naručeno, niti s leđa, niti spreda. Naša porodica ima kodekse časti koje smo čuvali – dodao je on.

Podsetimo, Ramušu Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Tribunal je te 2012. po drugi put oslobodio sada bivšeg kosovskog premijera i vođu OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na KiM 1998. godine.

Haradinaj, koji je pre nego što se pridružio OVK radio kao izbacivač u jednom noćnom klubu, postao je premijer 2004. godine, kao lider Alijanse za budućnost Kosova. Na tom položaju je proveo samo 100 dana, kada je stigla optužnica Haškog tribunala, posle koje je podneo ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime