EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budučnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj zatražio je danas od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da podnese ostavku i poručio da je Vlada kriva za energetsku krizu, a da su restrikcije struje posledica njene nesposobnosti.

Haradinaj je izjave kosovskog premijera i srpskog predsednika Aleksandra Vučića o mogućim sukobima na Balkanu nazvao „veštačkom retorikom u svrhu povećanja cene pakta o nenapadanju“, za koji očekuje da će biti potpisan na sastanku 18. avgusta u Briselu, objavio je portal Kossev, pozivajući se na prištinske medije.

– Za mene je bolna veštačka retorika da se podigne cena pakta o nenapadanju, prikrivanje sklapanja sporazuma, pakta o nenapadanju i neuspeha ove Vlade. Zahvalni smo NATO paktu za mir na Balkanu i što ne dozvoljava destabilizaciju Balkana – rekao je Haradinaj nakon sastanka sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Kurti je pakt o nenapadanju, odnosno deklaraciju o miru i nenapadanju, predstavio Vučiću na sastanku u Briselu održanom u julu prošle godine i dokument tada nije naišao na odobravanje srpske delegacije.

Nakon uvođenja restrikcija u ponedeljak, zatim ukidanja i ponovnog uspostavljanja privremenih isključenja, lider AAK je za energetsku krizu na Kosovu okrivio Kurtijevu vladu, i naglasio da je uputio zahtev Kurtiju da podnese ostavku.

– Predvideo sam energetsku krizu kao problem ove vlade zbog odbijanja američkog gasa. U ponedeljak sam se obratio Kurtiju sa zahtevom da se povuče. To mu kaže neko ko je dva puta podnosio ostavku. Mislim da je vreme da preispita svoj stav. Restrikcije su produkt nesposobnosti ove vlade – rekao je Haradinaj.

Nakon što je juče kosovska predsednica Vjosa Osmani, posle sastanka sa Begajem rekla da se razgovaralo o zaključenju sporazuma o uzajamnoj zaštiti između Prištine i Tirane, Haradinaj danas poručuje da je „mirovni pakt već godinama njegova inicijativa“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here