facebook.com/BIG Partei Deutschland

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj uključio se u formiranje saveza za stvaranje velike Albanije uspostavljanjem saradnje sa Savezom za inovacije i pravdu (BIG), bliskog Redžepu Tajipu Erdoganu, što pokazuje da se projekat izvodi pod uticajem Turske, tvrdi Irfan Peci.

Ovaj nemački ekspert za bezbednost otkriva da je Haradinaj nedavno u Prištini primio delegaciju tog saveza, u kojoj su bili i selafistički propovednik Alim Hamza, esktremista pod prismotrom nemačkih vlasti, kao i jedan političar iz Sandžaka blizak SDA.

– Imajući u vidu da su turski članovi BIG pristalice Erdogana, to mi pokazuje da se ovde uspostavlja savez kako bi se ponovo uspostavila velika Albanija pod turskim uticajem. Jasno se prepoznaje osovina, koju čine Sandžak, Kosovo i Erdoganove pristalice – objašnjava Peci za “Vesti”.

On ističe da je indikativno i to što Haradinaj sarađuje sa ekstremistima poput Alima Hamze. Međutim, dok on javno ne pominje saradnju sa salafistom iz Bona, propovednik muslimanske sekte čije su pristalice osnovale Islamsku državu otvoreno podržava Haradinaja.

– Hamza na Fejsbuku Haradinaja naziva “stricem” i solidariše se sa njim, posebno otkad ga je Specijalni sud u Hagu osumnjičio za ratne zločine – kaže Peci.

Na pitanje da li kosovski premijer u ostavci podržava salafiste, sagovornik “Vesti” odgovara da je malo verovatno da predsednik neke vlade prima nekog, a da o njemu ne zna ništa, tim pre što Hamza otvoreno podržava Haradinaja. Peci kaže da se uprkos svemu za OVK ne bi moglo reći da je salafistički obeležena.

Međutim, albanski salafisti su simpatizeri OVK – ukazuje Peci i najavljuje da će nemački javni servis uskoro objaviti istraživanje o vezama Haradinaja, pokreta BIG i islamista.

Radio za BND

Irfan Peci (na slici), koji je dete bosanskih emigranata, 2007. bio je šef Globalnog islamskog medijskog fronta u Nemačkoj. U najvažnijoj propagandnoj mreži Al Kaide bio je sve dok nije uhapšen. Potom je radio za nemačku obaveštajnu službu BND.

Pošto je rešio da okrene leđa ekstremističkoj ideologiju napisao je knjigu “Džihadista”. Radi kao savetnik za bezbednost i organizuje seminare, a uključen je i u borbu protiv radikalizacije mladih muslimana u Nemačkoj. O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova.