Haradinaj se uskoro vraća u Prištinu?

Vestionline, Tanjug
1
EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj trebalo bi sutra da bude saslušan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova sa sedištem u Hagu, a prema dosadašnjoj praksi tog tuzilaštva – već do kraja sedmice mogao bi da se vrati u Prištinu.

Da li će i do kada biti u statusu osumnjičenog za ratne zločine ili pak slobodan čovek zavisiće od brzine odlučivanja tog tužilaštva o tome da li ima mesta podizanju optužnice protiv njega ili ne, a ta odluka nije oročena Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu.

Specijalizovno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Ovo tužilaštvo nije objavilo ni jednu informaciju povodom ispitivanja do sada pozvanih lica, to nije učinilo ni u Haradinajevom slučaju, ali je, prema rečima samog Haradinaja, on u Hag pozvan kao osumnjičeni.

– Nismo nikada potvrdili prisustvo bilo koga u vezi sa istragom i nećemo ni sada početi. Istraga nije javna – ponovio je danas portparol tog tužilaštva Kris Benet u izjavi za Tanjug.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here