EPA-EFE/TERRY SCHMITT
Kamala Haris

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da Vašington “apsolutno nema nameru” da šalje svoje borbene jedinice u Izrael ili Gazu, usled bojazni oko šireg regionalnog konflikta.

– Apsolutno nemamo nameru, niti planove, da šaljemo vojsku u Izrael ili Gazu. Tačka – rekla je Haris u intervjuu za “CBS” emitovanom u nedelju.

Haris, koja je dobro informisana o krizi na Bliskom istoku, kaže da se blisko drži pristupa predsedničke administracije, a to je – podrška Izraelu da se odbrani, ali istovremeno i da se zaštite civili.

– Prema većini procena, najmanje 1.400 Izraelaca je ubijeno. Izrael, bez ikakve dileme, ima pravo na samoodbranu. Takođe, veoma je važno razdvojiti Hamas i palestinski narod, koji zaslužuje podjednake mere bezbednosti, samoodlučnosti i dostojanstva. Bili smo veoma jasni kada smo rekli da pravila rata moraju da se poštuju i da mora da se neometano distribuira humanitarna pomoć – istakla je potpredsednica SAD.

Povodom zabrinutosti da bi konflikt mogao da se proširi van Pojasa Gaze, Haris je ponovila upozorenje predsednika SAD Džozefa Bajdena Iranu da se ne meša.

– Nemojte. Jedna reč. Vrlo jasna – rekla je Haris.

U drugom delu intervjua, Haris je odbacila pitanja o godinama Bajdena, koji će 20. novembra napuniti 81 godinu, odnosno, da li će ostati zdravstveno vitalan do sledećih izbora, u novembru naredne godine.

– Nemam vremena za nagađanja da li bi i koji demokrata mogao da ga zameni. Neću uopšte time da se bavim, jer Bajden je veoma živahan i kandiduje se za reizbor – poručila je Haris.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here