Tanjug
Kosovska Mitrovica

Profesor i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatanjem sporazuma u Briselu i aneksa u Ohridu postavio temelje za stvaranje onoga što se u Ustavnom pravu naziva materijalni ustav čime je, kako dodaje, raskrstio sa obavezama Kosova preuzetim 2013. i 2015. i postavio temelje za raspad “države Kosovo”.

– Politički subjekt koji se formira predloženim nacrtom Statuta ima obeležja političko-teritorijalne autonomije, ali su u stvari njegovi atributi potpuno državni: funkcije Zajednice srpskih opština su državne funkcije koje vrši centralna vlast prema ustavu Kosova. U momentu otpočinjanja primene nacrta Statuta te funkcije obavljaju organi Zajednice srpskih opština. Poredak stvoren ovim nacrtom statuta je zatvoren pravno-ustavni poredak, na koji se ne može uticati spolja ili deformisati bez saglasnosti njegovog predstavničkog tela – Skupštine Zajednice – ističe Hasani.

Hasani navodi da Srbija jasno stavlja do znanja da neće priznati Kosovo niti njegov ulazak u UN, jer je to prihvatio i Kurti u Briselu i Ohridu kada je uvedena klauzula “bez prejudiciranja statusa Kosova”.

– Uporedo sa tim, Srbija šalje poruke EU da sprovodi svoje obaveze, kao što su registarske tablice, energija, verujem vrlo brzo i u vezi sa nestalim licima i sve ostalo. Srbija ovim koracima pomera međunarodni pritisak u celini na račun Kosova, posebno u vezi sa što skorijom primenom srpske političko-teritorijalne autonomije – kaže Hasani.

Kurti se, ocenjuje on, obavezao da ponovo otvori status Kosova odustajanjem od međusobnog priznanja sa Srbijom, kao suštinskog preduslova za rešavanje svih sporova Prištine sa Beogradom.

Hasani kaže da je tim koracima, Kurti lišio Kosovo bilo kakvog argumenta zasnovanog na međunarodnom pravu, poništavajući pravnu snagu savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

4 COMMENTS

  1. Gospodine Hasani, Međunarodni sud pravde dao je MIŠLJENJE o tzv Kosovu (tj da ne osposrava pravo bilo kome da proglasi nezavisnost), ali to nema pravnu osnovu za realnu nezavisnost, jer “ne osposrava se pravo bilo kome…” značajno se pravno razlikuje od “nezavisnost je po međunardonom pravu” – dakle niko Vam ne osporava da želite nezavisnost, ali ta želja je neostvariva, jer postoji REZOLUCIJA SB 1244, koja po MEDJUNARODNOM PRAVU garantuje TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE !!! To što ste Vi zavaravali sebe i svoj narod rezultuje u Vašem nezadovoljstvu za koje nisu Srbi krivi nego vaši političari koji su gajili lažnu nadu ljudima…

  2. Браво за Нену,

    Одлично речено , Р1244УН је јасна и потврђује да је КиМ дио Србије.
    Може то да се негира али кад американци дођу до момента да су дали превише долара а нису добро зарадили е тад се пакују кофери и иде се кући.

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Sve je to Neno super, ali TO se nece i ne moze resiti bez rata velikih razmera. Kao sto znamo kroz istoriju, kad god smo se borili za KosMet ucestvovali su jos neki sastrane. A do tada trebamo da se strpimo kao i Azerbejdzan. Cekao je 30 godina i docekao. Nadam se da mi necemo toliko, jer zelim da to resim dok sam jos sposoban, a ne moji sinovi. Koliko je spremno kao ja da to uradi???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here