J. L. Petković

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ponovo je branio stav o ideji promene granica između Srbije i Kosova i Srbije uprkos činjenici da ne nalazi podršku svoje stranke, prenosi RTK.

Haziri je u emisiji “Slika” rekao da se njegovo mišljenje o promeni granice razlikuje od mišljenja DSK.

-Mislim da bi to pomoglo u pomirenju Kosova sa Srbijom, to je jedan od načina za rešavanje problema – istakao je Haziri i dodao da promenom teritorije Kosovo ne bi izgubilo ništa.

Prema njegovim rečima, tri opštine sa albanskom većinom u Srbiji su taoci politike, te da bi promena teritorije bila moguća bilateralnim sporazumom.

-Albanci bi kao većina u Preševu, Medveđi i Bujanovcu trebalo da se pridruže Kosovu i ne žive u državi koju ne žele, dok bi Leposavić i 17 sela, kao apsolutna srpska većina, trebalo da se pridruže Srbiji – ocenio je Haziri.

Gradonačelnik Gnjilana je mišljenja i da Kosovo ne bi trebalo da zauzima političku stranu između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

-Mi smo sastavni deo Evropske unije, ali ne smemo podrivati naše trajno prijateljstvo sa SAD. One su promoter razgovora između Srbije i Kosova – naveo je Haziri.

Potpredsednik DSK se takođe protivi glasinama opozicionih partija da je postignut politički sporazum između Beograda i Prištine, jer je takva politika aktuelnog američkog predsednika uoči izbora koji se održavaju u SAD.

Prema njegovim rečima, razgovori u Vašingtonu nemaju uticaja na američke izbore, jer su tamošnji građani zaokupljeni domaćim pitanjima.

-Ne smemo biti nezahvalni prema Americi, njihova politika prema Kosovu neće se promeniti bez obzira ko pobedi na tamošnjim izborima. Ne bi trebalo da brinemo oko toga ko će tamo biti izabran za predsednika, ko god dođe nastaviće trenutnu politiku prema Kosovu – zaključio je Haziri.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here