commons.wikimedia

Ministar odbrane BiH Zukan Helez otkako je stupio na tu dužnost često je znao da izjavama uzburka političke vode u BiH, ali poslednji istup u kojem je poručio da na teritoriji Republike Srpske postoje paravojni kampovi za obuku i da ceo proces “vode ljudi iz Rusije”, izazvao je reakcije i u diplomatskim krugovima.

Oglasila se Ambasada Rusije u BiH navodeći da ih ne bi čudilo “ako bi se ministru Helezu priviđali Rusi i u sopstvenoj kući”. Oni ističu da Helez ne zaslužuje pravi komentar pa su saopštenje nazvali “fusnotom”.

– Apsolutno se nećemo čuditi ako se Helezu sutra budu priviđali Rusi ispod kreveta u njegovoj spavaonici. O tome dovoljno govori ova fusnota, jer ne zaslužuje pravi komentar. U to smo se uverili kada je posetio Ambasadu Rusije – kažu u ovom diplomatskom predstavništvu.

Zvaničnici iz RS su, u međuvremenu, tražili da Helezove navode ispita Tužilaštvo BiH jer je reč o ozbiljnim optužbama, a bez ikakvih dokaza.

Iz Tužilaštva BiH 24. novembra je saopšteno da je formiran predmet nakon navoda Heleza u medijima, a ministar će biti pozvan da da iskaz i prezentuje informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

– Podsećamo da sve institucije, nosioci funkcija i građani imaju zakonsku obavezu da prijave nadležnim institucijama sva saznanja o počinjenim krivičnim delima, kao i počiniocima – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Helezov zamenik iz reda srpskog naroda Aleksandar Goganović kaže da ministar od početka mandata odlukama i nastupima izaziva paniku među građanima BiH i urušava sistem odbrane, čime je počinio više krivičnih dela.

1 COMMENT

  1. A koliko kod njega ima kampova mudžehadina I vahibatija koji održavaju kampove za rat protiv Srbije I Republike Srbske!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here