Prikaz stripa “Hellboy – Veštica trol i druge priče” Majka Minjole u izdanju System Comicsa

Hellboy je junak koji je na strip sceni debitovao 1993. godine, a stvorio ga je Majk Minjola. Minjola je lik Hellboy-a kreirao još 1991. godine, mada taj veliki crveni nije baš izgledao na onakvog kakvog ga poznajemo.

Svetski prepoznatljiv lik je dobio dve godine kasnije i ostao je takav do današnjih dana. Hellboy je istražitelj u Birou za paranormalna istraživanja i odbranu.

Hellboy je objavljivan i na našim prostorima, u izdanju izdavačke kuće System Comics u formi klasničnih strip svešcica, od stotinka strana, ali u formi integrala. Ta izdanja sadrže mnoštvo kratkih priča koje je pisao i crtao Minjola, ali i po neki saradnici i gostujući umetnici. Strip o kojem govorimo, objavljen je 2015. godine i nosi naslov “Veštica trol i druge priče”. U njemu se nalaze priče “Penangalan”, “Lav i hidra”, “Veštica trol”, “Praški vampir”, “Eksperiment doktora Karpa”, “Strvožder” i “Makoma”. Sve priče je napisao Majk Minjola i većinu njih je sam ilustrovao. Gostujući crtači su bili Kreg Rasel na epizodi “Praški vampir” i Ričard Korben na stripu “Makoma”. Epizode su u originalnu objavljivane od 2003. do 2007. godine.

Izdanje sadrži mnoštvo propratnih tekstova. Nekada ispred, nekada iza dve ili tri epizode, nalaze se interesantne Minjoline beleške o tome kako su nastale epizode. Tu zaista svašta može da se čuje, kao na primer crtice vezane za nastanak ostvarenja “Lav i hidra”. Naime, ta priča je nastala tako što ju je Minjola napisao zajedno sa svojom ćerkom. Ideja se stvorila u vreme kada je njegova ćerka pričala ljudima kako je polu-lavica i pretvarala se da ume da riče. Autor je samo na to nadogradio neke segmente iz mitoloških pripovedaka o lavu i hidri i eto, nastala je zanimljiva epizoda.

Istakli bismo još jednu epizodu, koja je nastala na osnovu bajke, doduše malo izmenjene. Priča “Veštica trol” inspirisana je jednom norveškom bajkom. U toj bajci jedna sestra, ona ružnija, spase glavu lepšoj sestri i tako se ova druga uda za kraljevića. Međutim, Minjola je to malo promenio, pa je ishod na kraju bio dosta brutalniji i negativniji, ali svakako zanimljiviji.

Interesantno je da su priče u knjizi hronološki poređane prema vremenu radnje. Prva priča se odvija u Maleziji 1958. godine, a poslednja se događa 1993. u Njujorku – Donji Ist Sajd.

Crtež Majka Minjole je prepoznatljiv. Mračan i turoban na ivici karikaturalnog. Minjola obožava da smenjuje prazne “bele” kadrove i tušem zamračene “popunjene crne” scene. Kada je reč o gostujućim crtačima, Raselov stil je identičan Minjolinom, kao da ga je oponašao, dok je Korbenov prepoznatljiv za njega, onakav kakvog smo mogli da ga upoznamo u ediciji “Jezovnik” izdavačke kuće Darkwood – kod njega je specificno to što likovi izgledaju kao da su provučeni kroz 3D filter.

Majk Minjola je svoj profesionalni rad u stripu započeo početkom osamdesetih godina dvadesetog veka. Radio je na stripovima Dardevila, Power Mana i Iron Fista. Hellboy-a je prvobitno zamislio  kao strip o timu heroja koji se bavi paranormalnim slučajevima, ali ipak se odlučio, samo za građenje Hellboy-evog lika.

Važno je reći reč – dve i o prevodu. Prevod su radili Marko Stojanović i Goran Skrobonja. Oni su savremeni, Hellboy-ev jezik i način komuniciranja uklopili u savremeni srpski, žargonski, zapravo uličarski izgovor, tako da Hellboy često zvuči kao klasični Srbenda.

Minjola nikada nije verovao da će realizovati Hellboy-a, a sada je ovaj strip junak jedan od pakleno, omiljenih širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here