pixabay.com

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ”razmatra sve opcije” koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

– Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat – rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ”samo još jedan primer” kako Iran funkcioniše, “šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu”.

– Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo – istakao je Hercog.

Predsednik Izraela je ponovo porekao umešanost njegove zemlje u napad na iranski konzulat u Damasku, zbog kojeg su izvršeni sinoćnji napadi Irana, i rekao da je meta bila zgrada blizu diplomatske misije Teherana u Siriji.

Hercog je naglasio da je prioritet Izraela povratak talaca, na šta, kako tvrdi, pozivaju svi svetski lideri, ali da Hamas otežava situaciju.

– Otvorili smo mnoge prelaze i prolaze ka Gazi. Omogućili smo da se ogromna količina pomoći spusti padobranom, a takođe dolazi sa mora i sa kopnenih prelaza – rekao je predsednik o humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi.

Hercog je poručio da je Izrael zadovoljan time što je ”deo neverovatne koalicije nacija koja je pomogla u sprečavanju da većina raketa i dronova uđe u Izrael” tokom sinoćnjih napada Irana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here