Youtube/PRVA Crna Gora
Branka Milić

Srpska državljanka Branka Milić je posle četiri i po godine pravosnažno oslobođena u postupku “državni udar” u Crnoj Gori, a odluku Apelacionog suda, o ukidanju trogodišnje kazne zatvora dočekala je u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde duže od dve godine živi u svojevrsnom kućnom pritvoru. Pošto joj je stiglo rešenje da napusti Ambasadu, to će ubrzo i učiniti.

Ova penzionerka iz Srbije je jedna od 13 optuženih, među kojima su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, za navodni pokušaj terorizma na dan crnogorskih parlamentarnih izbora 2016. godine, koje je Viši sud, maja 2019. osudio na višegodišnje zatvorske kazne.

Od početka se videlo da je to politički montiran proces, kaže za “Vesti” podgorički advokat Jugoslav Krpović, zastupnik Branke Milić i navodi da je i Apelacioni sud utvrdio da nisu postojali dokazi ni za šta, već paušalno zaključivanje prvostepenog suda. Advokat ističe da je ova žena kažnjena, maltretirana i ponižavana, jer nije htela da bude marioneta režima Mila Đukanovića, odnosno nije pristajala da prihvati i radi tako da Đukanovićeve snage sudski proces završe kako su planirali.

– Bila je zastrašivana, ucenjena i stavljana na muke da prizna i optuži lidere DF Andriju Mandića i Milana Kneževića koje uopšte nije poznavala, već ih je prvi put videla u sudnici – otkriva nam Krpović.

Knežević i Mandić, koji su bili osuđeni na po pet godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije, ocenili su da je presuda Apelacionog suda na tragu istine. Oni su zatražili odgovornost svih koji su učestvovali u, kako kažu, brutalnoj i politički motivisanoj montaži s ciljem da izbornu pobedu DF 2016. pretvore u pokušaj državnog udara. Mandić je poručio da ima nameru da se suoči sa svima koji su montirali lažni sudski proces i istakao da nema dilemu da ti tragovi vode do predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Jedan od optuženih general Bratislav Dikić, bivši komandant srpske žandarmerije, posle četiri godine je nedavno izašao iz zatvora, gde je i štrajkovao glađu 17 dana zbog nepravde. On je obelodanio da mu je glavni državni tužilac Milivoje Katnić nudio slobodu ako optuži crkvu, Srbe u Crnoj Gori, Mandića i Kneževića, što je odbio. Nudili su mu, kaže, 50.000 evra da pristane, a kada je odbio rekli su mu “ti baš nećeš kući”.

-Niti sam hteo, niti sam mogao to da uradim i tražio sam poligrafsko testiranje, jer sam hteo da uverim tužioca i sudsko veće da nisam učestvovao ni u kakvim kriminalnim radnjama u Crnoj Gori. Oni su kroz sve medije objavili da je trebalo da bude neko krvoproliće i da su iza toga Srbi i Rusi. Promenili su svest nekih glasača i tako su dobili izbore – rekao je Dikić, koji tvrdi da nikoga od optuženih nije pre sreo ni razgovarao. U ponovljenom postupku očekuje oslobađajuću presudu, jer nije kriv. Celo vreme je, kako ističe, imao podršku porodice, kojoj je pomagala država Srbija.

Biblijska priča

Advokat Jugoslav Krpović smatra da je u slučaju Branke Milić reč o biblijskoj priči jedne uporne, časne i hrabre žene, heroine koja je podnela ono što bi malo ko.

– Ratovi traju četiri godine, a ona je izdržala pet – kazao je Krpović i istakao da je uspela da razmontira izmišljeni slučaj “državnog udara”.

Oglasio se i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović rečima “hvala i slava Bogu da je na Međunarodni dan žena 8. Mart ukinut pritvor i prekinuto višegodišnje mrcvarenje i mučenje Branke Milić”. Milićeva je tokom suđenja novembra 2018. napustila sudnicu i otišla u Ambasadu Srbije, čime je izbegla dalji pritvor. U avgustu 2020. joj je pozlilo, pa je reagovala Hitna pomoć, a u oktobru je štrajkovala glađu.

Novo sudsko veće

Apelacioni sud Crne Gore je 5. februara ukinuo presudu kojom su optuženi za pokušaj terorizma osuđeni na 70 godina zatvora i predmet vratio na ponovno suđenje. Prihvaćene su žalbe branilaca prvostepeno osuđenih građana, a presudom Višeg suda u Podgorici, izrečenom 9. maja 2019. godine, postupak je vraćen ponovo Višem sudu, ali “pred potpuno izmenjenim sudskim većem”.