Heroji nacije: Saletova revolucija, Đoković po navici…

0

Foto/AP
Zapušili usta kritičarima: Košarkaši Srbije
 

1. KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA SRBIJE – SREBRO ZLATNOG SJAJA!

Osula je paljbu košarkaška javnost uvidevši da se na širem spisku nacionalnog tima nalazi nekoliko imena kojima je, možda, nezasluženo uručena velika čast da brane boje reprezentacije Srbije. Selektor Aleksandar Đorđević, koji se latio "vrućeg krompira", znao je da ukomponuje celinu, svakom dodeli ulogu u timu u i na kraju stigne do velikog uspeha, koji je naša država čekala više od decenije.

Grupna faza na Mundobasketu u Španiji delovala je prilično alarmantno. Tri odlične ekipe, evropski prvak, Francuska, domaćin, Španija, kao i znatno ojačani brazil sa nekoliko NBA zvezda bili su preveliki zalogaj za naše momke na početku takmičenja. Savladane su dve slabašne ekipe (Iran i Egipat) i time je prolaz obezbeđen.

Sa pet pobeda iz isto toliko mečeva, Grčka je nalatela na Đorđevićeve izabranike, koji su Borusisu i društvu održali lekciju od koje "heleni“ verovatno i dan danas imaju noćnu moru. Na kraju, pobeda "orlova“ – 90:72.

Usledilo je 1/4 finala na kojoj smo "naleteli“ na rivala sa početka takmičenja, Brazil. Došao je pravi trenutak za revanš. "Karioke“ nisu znale šta ih je snašlo. Srbi su "plesali“ po terenu tokom svih 40 minuta i na kraju u velikom stilu otišli u polufinale (84:56).

Španija je već viđena u finalu protiv Amerikanaca, ali Francuzi nisu tako mislili. „Ošamarili“ su prepotentnu "furiju“ i naišli na reprezentaciju Srbije. Tu im je bio kraj. Velika drama viđena je u madridskom "Palasios de Deportesu“ gde su naši momci većim delom vodili, ali je na drugoj strani bio svemogući Nikolas Batum koji je uvek imao da kaže još koju reč. Fenomenalni bek Portlanda, međutim, nije bio dovoljan da se sruše hrabra srca "orlova“. Gledati finale protiv SAD nije bilo toliko mučno, jer 12 NBA zvezda ipak je bilo van konkurencije na Svetskom kupu, koji su na kraju rutinski osvojili, pobedom nad našom reprezentacijom (129:92).

FoNet
Balkon dočekao šampione: Vaterpolo reprezentacija Srbije
 

2. VATERPOLO REPREZENTACIJA SRBIJE – USPEH KAO "DOBAR DAN"

Sezonu lova na trofeje srpski vaterpolisti započeli su u Dubaiju gde su na završnom turniru Svetske lige demonstrirali silu ne dozvolivši nijednom rivalu ni promil šanse za trijumf. Lekcija je održana svima, a u finalu je pala stara mušterija, Mađarska, rezultatom 10:6.

"Grupa smrti“ na EP  u Mađarskoj nije preterano smetala Filipu Filipoviću i društvu da se sa još jednog takmičenja vrate okićeni medaljom…Uglavnom zlatnom! Sa "pola snage“ izabranici Dejana Savića "preleteli“ su prvi deo takmičenja, pa je nok-aut faza mogla da počne. Rutinski su "potpopljeni“ Grci (13:9) u četvrtfinalu, da bi posle rovovske bitke naš ljuti rival, Crna Gora ostao na kolenima (10:9). Sve je bilo spremno za finalni spektakl u Budimpešti, a viđen je lakši trening naše reprezentacije, koja je po ko zna koji put dokazala da je suvereni vladar Evrope.

Ako je zlato na šampionatu Evrope bio "šlag na tortu“, onda je "jagoda na šlag“ usledila u kazahstanskom Almatiju gde je naša reprezentacija ponovo nadigrala Mađare. Uz nešto više znoja (posle penala 11:9) vaterpolo reprezentacija Srbije okitila se zlatom i na FINA kupu, pa je godina zaokružena kao jedna od najuspešnijih u istoriji.

Fonet/AP
 

3. NOVAK ĐOKOVIĆ – SRPSKI BREND BROJ 1

Još jedna briljantna sezona za najboljeg tenisera na svetu. Sedam trofeja, među kojima i dva po mišljenju mnogih najznačajnija – Vimbldon i završni Masters u Londonu. Čekao je Đoković do polovine marta kako bi se prvi put okitio zlatom, i dočekao. Na kolenima se našao Rodžer Federer (2:1). Nastavljena je turneja po SAD, a Nole je pokorio i Majami. U finalu je bio bolji od ljutog rivala, Rafe Nadala (2:0). Dugo pripremani turnir u Monte Karlu nije se slavno završio pošto je u polufinalu pretrpeo bolan poraz od Rodžera Federera (2:0).  Priliku da se iskupi, Nole je dobio već u Rimu, a istu je iskoristio, savladavši Nadala u tri seta. Na naredni trofej čekalo se mesec i po dana, ali je vredelo! Vimbldonska kruna u velikom stilu, protiv velikog rivala Rodžera Federera (3:2). Umor i emotivna istrošenost učinili su svoje, posle nezvaničnog Svetskog prvenstva u tenisu (Vimbldon), te su usledili nešto slabiji rezultati na turnirima u Torontu, Sinsinatiju i na GS u Njujorku (Ju-Es Open). U stilu pravog pobednika vratio se Nole u život i u Pekingu pokazao da je rođeni šampion. Poraz u Šangaju od najboljeg švajcarskog tenisera u istoriji nije ga puno poremetio. Osetio je da će dobiti svoju priliku kad tad. Dobio je na završnom Mastersu u Londonu, ali je popularni Fedeks zbog navodne povrede predao meč. Pre turnra u Velikoj Britaniji klanjao mu se i Pariz, te se ne treba postavljati pitanje – zašto je Novak Đoković heroj nacije?

Fonet/AP
 

4. VELIMIR STJEPANOVIĆ – VITRINA PUNA MEDALJA

Srpski plivač jedan je od svetlih tačaka našeg sporta u protekloj godini i pravi naslednik najboljeg srpskog plivača u istoriji, Milorada Čavića. Evropsko prvenstvo u Berlinu donelo je mnogo radosti našoj naciji. Sa nestrpljenjem smo čekali svaku trku "malog Velje“, a retko ko je očekivao najsjajnije odličje. Trka na 400 metara slobodnim stilom bila je prva medalja u sezoni i pravi vetar u leđa za nastavak uspešne godine. Sa rezultatom od tri minuta 45 sekundi i 66 stotinki oborio je nacionalni rekord. Sledeća na redu bila je trka na 200 metara, gde je Stjepanović ponovo okačio najsajnije odličje oko vrata i oborio sopstveni rekord rezultatom 1:46,79. Na Svetskom kupu u Hongkongu osvojio je srebrnu medalju na 200 metara kraul i bronzanu u disciplini 200 metara delfin. Istoimeno takmičenje, samo u malim bazenima donelo je Velimiru bronzu, a novi fantastičan uspeh ostvario je na Svetskom prvenstvu u Dohi u malim bazenima, gde je osvojio bronzu.

Beta/AP/M.D.
 

5. IVANA ŠPANOVIĆ – DVE MEDALJE – PUNO SRCE

Jedna od najlepših srpskih sportistkinja ove godine osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Cirihu u skoku u dalj i bila je treća na Svetskom prvenstvu u dvorani u Sopotu. 

"Bilo bi neskromno reći da nisam zadovoljna, dve velike medalje u jednoj godini su nešto što je retko kome pošlo za rukom. Imam tu sreću da je moja disciplina takva da mogu da se takmičim i u dvorani i napolju. Odradili smo 99 odsto plana, ali žao mi je jer sam bila blizu osvajanja zlatne medalje na svim takmičenjima", rekla je Ivana Španović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here