Tanjug
Kristofer Hil

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da SAD žele bolji i dublji odnos sa Srbijom.

– Smatram da Srbija sada donosi dobre odluke i ide u dobrom pravcu. Naravno i dalje će biti teškoća, ali SAD vidi Srbiju kao dobrog partnera sa kojim može da radi i sa kojim će biti sve bliži u budućnosti – rekao je Hil u Privrednoj komori Srbije.

On je otvarajući Skupštinu PKS rekao da nije nikakva tajna da SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu Evropskoj uniji.

– Nisam ovde da pričam o prošlosti i o teškoćama, ali jesam da kažem da, iako su nam zemlje razdvojene okeanom, uopšte nismo odvojeni. Suštinski deo američke uloge ovde je da podrži Srbiju u njenom nastojanju da pristupi EU. Od suštinskog značaja je da Srbija i EU funkcionišu zajedno, odnosno da Srbija pristupi Uniji – naveo je Hil.

Prema njegovim rečima, proces pristupanja nije ni malo lak, jer postoje brojna pitanja koje treba rešiti.

– SAD podržava Srbiju, pomaže joj da prođe kroz taj proces kako bi postala dobar punopravni član EU – kazao je američki zvaničnik.

Dodao je da se nada da ljudi razumeju ovaj suštinski koncept koji podrazumeva da Srbija potpuno promeni svoj pravac i potpuno priđe Zapadu, jer je to prirodno stanje stvari, jer tamo pripada.

Hil je kazao da 20. veki uopšte nije bio dobar prema Srbiji i srpskom narodu, kao i da je ovaj vek započeo “brutalno”.

Američki ambasador u Srbiji je naglasio i da je srpski narod u proteklom periodu prošao kroz puno toga, što je iscrpelo mnoge Srbe.

– Srbija je, ipak, sada otvorila novo poglavlje u svojoj ekonomskoj istoriji i sada zemlja ima pravi pristup. Srbiji je potrebna ekonomija zasnovan na preduzetništvu, kao i zajednica zasnovana na integracijama ne samo u okviru regiona – naglasio je Hil.

Kazao je da je Srbija dosta napredovala u odnosu na ranije i napomenuo da to nije bilo lako ostvariti, s obzirom na sve muke koje je srpski narod prošao.

7 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA. SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. KONAČNO NA SVOME MESTU GDE JE OD UVEK I PRIPADALA. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA SADA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. Well those are inspiring words Mr. Hill but I didnt hear you mention that bombing Serbia for 79 days was a mistake. And what about reparations for the wanton destruction and innocent deaths due to that NATO bombing?
    There was also no talk about the brutal way Yugoslavia was dismembered in the 90’s with the expertise of your colleague Richard Holbrook, who admitted ( in his book To End A War) that he personally coerced Alija Izetbegovic to chose war over peace.
    Serbia has always been a part of Europe and will be so in the future. We dont need you to tell us where we belong. We need you to tell us your intrusive and destructive policy towards Serbia was wrong!.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here