Kosovo online
Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil je, na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Opštine Preševo Šćiprijem Arifijem, istakao da podržava stav Kvinte o odlaganju primene odluke CBK o dinaru, kao i o osnivanju ZSO.

Upitan o nedavnoj uredbi Centralne banke Kosova, kojom je zabranjena upotreba srpskog dinara na teritoriji Kosova, on je rekao da u potpunosti podržava zajedničku izjavu ambasada zemalja Kvinte.

– Ne bih vas iznenadio ako kažem da sam snažno podržao izjavu ambasada zemalja Kvinte. Dakle, dijalog je platforma na kojoj se problemi mogu rešiti, čak i u smislu transakcija. Što se tiče pitanja osnovnih prava, trebalo bi da postoji diskusija između strana – rekao je Hil.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, američki diplomata je naglasio da je to jedini način da se normalizuju odnosi dve zemlje.

– Mislim da je put do boljih odnosa Srbije i Kosova kroz dijalog. Elementi za rešenje su na stolu, veoma je važno da sve strane pokažu najveće poštovanje prema ljudima koji ih predstavljaju i prema posrednicima dijaloga. Ova pitanja moraju da se rešavaju dijalogom, kako bi on otvorio put regionu ka EU, jer ovaj region pripada EU. Pregovori se moraju završiti uspehom gde se moraju poštovati sva pitanja koja su na stolu – rekao je ambasador.

Što se tiče ZSO, Hil je rekao da ona treba da bude zasnovana na evropskom modelu i da su obe strane srećne što imaju posrednika kao što je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

– Mislim da smo srećni što imamo nekog poput Lajčaka ko se bavi ovim procesom i mislim da svi treba da ga podržimo. Da sam mislio da postoji bolje rešenje od ZSO, onda bih ga predložio, ali mislim da boljeg rešenja nema – dodao je on.

1 COMMENT

  1. Ma s kojim pravom se ti šetaš po srbiji bez dozvole i širiš separtizam.Idi u svoju ambasasadu i čuči tamo krvniče srpskog roda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here