Kosovo online
Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja, mesecima unazad, da je Zajednica srpskih opština ključni element koji mora da se realizuje.

Hil je istakao da su strane duboko ukorenjene u svojim stavovima, ali i da je briselski proces dobar, iako su mnogi nezadovoljni što toliko dugo traje.

– Ja sam svojevremeno otišao sa Balkana i bio sam, između ostalog, u Poljskoj i Južnoj Koreji. Nisam očekivao da ću se vratiti na Balkan i da će pitanje Kosova još uvek biti aktuelno – primetio je američki ambasador.

Napominje da je u diplomatiji najvažnije da postoji mehanizam za rešavanje takvih pitanja, te da je Miroslav Lajčak “pravi čovek u pravom trenutku za to”.

– Potrebno je zatim proći kroz sva pitanja i videti šta može da se uradi. Mislim da su SAD jasno stavile do znanja, mesecima unazad, da je Zajednica srpskih opština ključni element koji mora da se realizuje – jasan je Hil.

– Mislim da je važno da SAD, Srbija i druge zemlje sarađuju. SAD su veoma aktivne u Evropi preko NATO alijanse – dodao je ambasador.

Podseća da nije svaka zemlja u Evropi članica NATO, i da se i sa tim zemljama razvijaju odnos

– Mi to i radimo sa Srbijom, tu je veliki broj zajedničkih vojnih vežbi. Na Srbiji je da o tome odlučuje, neću sada pominjati neke teške istorijske momente između naše dve zemlje. To će na kraju biti obostrana odluka. Mi nećemo govoriti Srbiji šta joj je činiti, niti će Srbija nama govoriti šta da radimo. Ipak, ako možemo da se dogovorimo o zajedničkim interesima, postoji prostor za mnogo veću saradnju – rekao je Hil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here