pixabay.com

Nakon više od mesec dana na moru, brodu koji prevozio hiljade ovaca i goveda biće dozvoljeno sledeće nedelje da ih iskrca na kopno Zapadne Australije.

Brod MV Bahijah je stigao do obale Australije pre skoro dve nedelje, ali mu nije bilo dozvoljeno istovar žive stoke.

Saga hiljade ovaca je počela 5. januara kada je brod krenuo iz Fremantle luke za Jordan, na Bliskom istoku.

Planirano je da kroz Crveno more, ključnu brodsku rutu koja je bila meta raketnih i napada dronovima jemenskih pobunjenika Huta.

Nakon sedam dama od isplovljavanja, izvoznik Basem Daba, sa sedištem u Izraelu, odlučio je da je Crveno more previše rizično i skrenuo je brod na rutu oko Afrike.

Ovako dugačak zaobilazni put značio je da je brod morao da obnovi zalihe stočne hrane, lekova i drugih zaliha.

Izvoznik je ponudio alternativne planove za vanredne situacije kako bi nabavio zalihe sa drugih mesta.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je odbacilo plan i umesto toga naredilo da se brod vrati u Australiju 19. januara, jer nisu bili sigurni u alternativna tržišta za vanredne situacije, kako je izjavio portparol odeljenja.

Ujedno je odbijen i zahtev izvoznika za raspoređivanje na 60-dnevno putovanje nakon obnavljanja zaliha u Australiji.

U međuvremenu, brod MV Bahijah i sa preko hiljadu životinja je stigao do australijske obale, južno od Perta, 29. januara, ali im nije bilo dozvoljeno iskrcavanje što je izazvalo reakciju organizacija za dobrobit životinja.

U istom momentu izraelske grupe za zaštitu životinja počele su da podnose pravne postupke kako bi se zaustavilo još jedno putovanje.

Konačno je 5. februara, nedelju dana nakon što je brod stigao do obale Zapadne Australije, vršilac dužnosti prvog pomoćnika sekretara, Endru Mekdonald je rekao u odluci Odeljenja, da ne može da se rizikuje da brod bude upućen u Izrael, a da onda zaglavi u nekoj drugoj luci bez plana.

Konačno, premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk je u nedelju 11. februara najavio da će brod moći da se istovari.

Životinje u dobrom stanju?

Odeljenje Ministarstva poljoprivrede je 31. januara poslalo dva nezavisna veterinara na brod koji su utvrdili da je „stoka u veoma dobrom stanju“.

Međutim, bili su zabrinuti što životinje dugo stoje u sopstvenom otpadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here