Z. Mirković

Više od 27.000 državljana Australije i dalje se nalazi u inostranstvu, gde ih je zatekao početak globalne zdravstvene krize. Čak 18.800 od ukupnog broja želi da se vrati kući, a nemali broj njih susreće se i sa finansijskim teškoćama zbog značajno produženog boravka van zemlje.

Zbog restrikcija uvedenih na međunarodna putovanja, broj osoba koje svake nedelje mogu da doputuju u Australiju striktno je ograničen na 4.000, što stvara ddatni problem onima koje je pandemija zatekla u inostranstvu.

Za sada, državne vlasti ne nameravaju da ublaže mere i omoguće povratak većeg broja ljudi, što je potvrdio i Nacionalni kabinet. Glavni razlog za ovako čvrst stav je što sve države i teritorije žele da se prioritetno fokusiraju na bezbednost hotelskog karantina za povratnike iz inostranstva, nakon lošeg iskustva koje je sa ovom vrstom izolacije imala Viktorija.

– Rizik hotelskog karantina mora da se svede na minimum. To je prioritet, jer ne želimo pretrpane karantine u kojima neće moći da se sprovodi propisna kontrola, što može da dovede do širenja zaraze, kao što smo imali slučaj u Viktoriji. Zbog toga ne povećavamo kvotu određenu za broj povratnika nedeljno – kazao je premijer Skot Morison.
On ističe da i dalje 4.000 ljudi svake sedmice može da doputuje u Australiju, a u okviru tog broja pojedinačna ograničenja variraju od grada do grada. Najviše putnika iz inostranstva do sada je prošlo kroz sistem hotelskog karantina u Novom Južnom Velsu, pošto je sidnejski aerodrom ubedljivo najprometniji u državi.

– Kroz NSW je prošlo najviše povratnika, ali sada moramo da budemo fokusirani na zaustavljanje širenja virusa, kako ne bi došlo do stvaranja novih žarišta. Limit ostaje na snazi kako bismo kontrolisali i balansirali potencijalni rizik – dodao je Morison.
Kvote za broj povratnika analiziraće se na svakih 14 dana, što znači da je naredna šansa za ublažavanje ograničenja narednog petka. Međutim, Morison je upozorio da neće doći do promena dok ne dođe do uočljivog smirivanja epidemiološke situacije u Viktoriji, koja i dalje beleži trocifren broj novozaraženih na dnevnom nivou.

Takođe, vlasti žele da vide i pozitivne pomake u Novom Južnom Velsu, koji još nije sasvim došao na nivo ostalih država koje već danima nemaju zabeleženih novih slučajeva COVID-19 infekcije.

Očekuje se da će sadašnja ograničenja broja putnika iz inostranstva ostati na snazi najmanje do 24. oktobra, odnosno još osam nedelja. Samim tim će i povratak za mnoge biti značajno otežan, pogotovo što u pojedinim državama sveta gotovo i da nema letova ka važnijim aerodromima sa kojih bi mogli da nađu vezu za Australiju.

Vratilo se 370.000 ljudi

Od početka pandemije do danas, više od 370.000 Ozija vratilo se iz inostranstva u domovinu. Od 27.000 koliko ih je i dalje izvan zemlje, najmanje ih ima u Evropi, a najviše u Indiji, Vijetnamu i Filipinima. Takođe, značajan broj Australijanaca nalazi se u Južnoj Africi, Italiji, Holandiji i Grčkoj, a prema dostupnim podacima nekolicina je i u Srbiji i ostalim zemljama regiona.

Pozajmice za avio-karte

Australijancima koji su “zarobljeni” u inostranstvu, dostupna je svaka vrsta konzularne pomoći u ambasadama i konzulatima širom sveta. Onima koji se nađu u finansijskim poteškoćama na raspolaganju su pozajmice za plaćanje avionskih letova od mesta gde se nalaze do željene destinacije u Australiji. Međutim, mnogi se suočavaju sa zdravstvenim problemima, neki imaju tek rođenu decu, a nekima su čak potrebne i terapije za lečenje kancera. Za sada, svi moraju da se snađu o svom trošku i da vrebaju šansu kada će da “upadnu” u neki od aviona koji lete ka kući.

Bez letova za Melburn i Hobart

Kvota od 4.000 putnika iz inostranstva nedeljno, jasno je podeljena između glavnih gradova australijskih država i teritorija. Ograničenja po gradovima su:
Sidnej – najviše 350 putnika dnevno
Pert – najviše 525 putnika nedeljno
Brizbejn – najviše 500 putnika nedeljno
Adelajd – najviše 500 putnika nedeljno
Kanbera i Darvin – ograničenje broja putnika na svakom letu određuju lokalne vlasti
Melburn i Hobart – bez međunarodnih dolazaka

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here