Australija će morati da zaposli 16.000 novih vaspitača u obdaništima širom zemlje, kako bi zadovoljila ne samo trenutne potrebe društva, već i povećanu potražnju za upisom dece do koje će doći, pošto je Savezna vlada obećala milijarde dolara na ime subvencija.

U nedavno objavljenom budžetu, laburisti su najavili ulaganje čak 4,7 milijardi dolara kako bi proširili program pomoći porodicama za plaćanje ranog obrazovanja dece, počevši od jula 2023.

Ova politika je deo vladinog plana za povećanje učešća žena u radnoj snazi, odnosno, kako bi se majkama mališana omogućilo da se što brže vrate na posao.

Međutim, da bi ovaj poduhvat mogao da se realizuje, najpre će morati da se reši problem nedostatka radne snage u vrtićima i jaslicama, gde trenutno postoji manjak od čak 7.000 radnika.

To je samo prvi korak, dok drugi podrazumeva zapošljavanje još 9.000 vaspitača, kako bi ustanove za brigu o deci imale neophodne kapacitete da izađu u susret svim roditeljima.

Džon Čeri iz ustanove “Goodstart Early Learning“, koja vodi na desetine obdaništa, kaže da se većina centara za rano obrazovanje suočava s velikim teškoćama da održi korak sa potražnjom.

Samo u okviru “Goodstart“ vrtića, između 80 i 100 centara prinuđeno je da ograniči broj mesta za upis dece zbog nedostatka osoblja.

– Mnogi roditelji su na listi čekanja i nadaju se da će se otvoriti slobodno mesto za njihovu decu. Direktori centara očajnički pokušavaju da pronađu dovoljan broj vaspitača kako bi mogli da prime sve te porodice – rekao je Čeri prilikom obraćanja senatskom odboru u Parlamentu u Kanberi.

Prema podacima ustanove “Goodstart“, od 2020. godine broj upražnjenih radnih mesta u njihovim obdaništima se udvostručio, a stopa zaposlenih koji odlaze porasla je sa 14 odsto na 24 odsto.

Situacija u regionalnim delovima zemlje je još teža, pošto i do 40 posto vaspitača napušta sektor.

Razlozi za ovaj masovni “egzodus“ iz ustanova za brigu o deci su pre svega niske plate, preveliki obim posla i nedostatak profesionalnog priznanja.

– Mnogi zaposleni nam govore da bi mogli da zarade više od slaganja proizvoda na policama u “Kolsu“ ili “Baningsu“. I apsolutno su u pravu – rekao je Čeri pred senatorima.

On je pozvao Saveznu vladu da hitno finansira povećanje zarada od 10 odsto za radnike u vrtićima.

Prema njegovim rečima, ovo povećanje ne bi bilo dovoljno na duži rok, ali bi smanjilo gubitak radne snage i doprinelo stabilizaciji sektora.

– Povećanje plata vaspitača bi morala da finansira vlada jer većina centara za brigu o deci ne bi mogla da obezbedi povišice bez povećanja naknada za upis dece u obdanište. Voleli bismo da obezbedimo povećanje plata vaspitačima u skladu sa stopama u školama, ali rast plata od 20 do 30 odsto podrazumevao bi i povećanje troškova za porodice od 20 odsto, što bi učinilo brigu o deci nedostupnom za mnoge – rekao je Čeri.

Pogođeno 110.000 porodica

Čeri je senatskom odboru rekao da nikada nije video sektor brige o deci u tako “strašnom stanju“ i  upozorio da će ekonomske posledice takve situacije biti duboke.

On je naglasio da je oko 110.000 porodica širom Australije trenutno pogođeno nedostatkom vaspitača u vrtićima.

– Svako upražnjeno mesto u radnoj snazi koje imamo može da utiče na 15 porodica. Ako se uzme u obzir da je tokom prošlog meseca postojao nedostatak 7.200 vaspitača i to pomnožite sa 15, dolazimo do brojke koja predstavlja potencijalno najgori scenario i pokazuje koliko je porodica pogođeno ovim stanjem – istakao je Čeri.

1 COMMENT

  1. Diplomirana sam vaspitacica iz Srbije. Dosla bih da radim u Australiju, ali ne znam dobro Engleski i imam 60 godina.
    Jezik cu savladati. Da li postoji potreba da dodjem? U Srbiji zivim. Kolika je sada plata za puno radno vreme?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here