EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Ukrajinska vojska

Žestoke borbe vode se sa ruskim snagama za centar Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, rekao je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga, a te informacije potvrđene su i sa ruske strane. Rusi „napadaju iz više pravaca” da bi „napredovali ka centralnim kvartovima” , rekao je Oleksander Sirski, prenela je pres služba ukrajinske vojske.

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin je takođe rekao da se jake borbe vode za centar.

„Što smo bliži centru grada to su borbe jače”, rekao je Prigožin.

Rusi poslednjih nedelja pokušavaju da opkole taj grad i uspeli su da prekinu više važnih ruta snabdevanja ukrajinskh vojnika.

Iako posmatrači sumnjaju u strateški značaj Bahmuta, sama borba, najduža za jedan grad od početka ruske ofanzive pre više od godinu dana, ima simbolični značaj i za Kijev i za Moskvu, koja hoće da obeleži pobedu posle više poraza.

Uvodne borbe za Bahmut počele su još u avgustu prošle godine pošto su se ukrajinske snage povukle iz Popasne. Ukrajina je na tom delu ratišta angažovala deset brigada sa oko 30.000 vojnika. Tamo je poslala svoje najbolje snage, uključujući i specijalne jedincie.

Ruske snage su i više navrata najavljivale pad tog grada, ali Ukrajinci se tamo očigledno i dalje drže. Zapadni izvori tvrde da je „Vagner grupa” obezbeđuje pešadiju a ruska vojska tehniku i artiljerijsku podršku. U više navrata dolazilo je i do međusobnih sukoba zbog loše koordinacije tih snaga. Šef vagnerovaca objavio je sliku mrtvih boraca, uz poruku da oni ne bi nastradali da su dobili miniciju.

Ono što nije jasno jeste zašto su obe strane izabrale taj grad za veliki sukob. Naime, Bahmut nema strateški značaj. Neki kažu da njegovo zauzimanje Rusima otvara pravac za napad na Slavjansk i Kramatorsk, što je samo delom tačno.Neki smatraju da je Bahmut glavni centar za snabdevanje ukrajinske vojske jer kroz njega prolaze putevi koji vode za Siversk i Konstantinovku. Ali, obzirom da su oba puta u dometu ruske artiljerije, teorija o važnosti Bahmuta kao saobraćajnog čvorišta je relativna.

Kada se sve sabere i oduzme, može se steći utisak da Ukrajina ne želi da odustane od grada, po koju god cenu. Njegov pad bio bi veliki udarac priči da Kijev pobeđuje. Sa druge strane, Rusima bi osvajanje grada u Donbasu donelo važnu pobedu u propagandnom ratu. Posle više meseci defanzive na ratištu, jedna tako važna vest bi Kremlju i te kako dobro došla.

3 COMMENTS

  1. Stvarno je čudno da su Bahmut u 17. i 18. veku naselili Srbi – a da se sada tako razara, kao i Srbija 1999 !? Otima se kijevska lavra, kao što i Kosovo i Metohija !? Heć li mi neko objasniti o čemu se tu radi?

  2. Neko kaze da su Rusi postali od Srba a neko da su Srbi postali od Rusa,Mozda su bila dva brata koji nisu mogli s kupa Dali je o tome neko razmišljao ,a sad doslo ponovo vreme da se ponovo udruze

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here