EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Iako je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da za sada nema nikakvih dokaza da se SAD neposredno mešaju u situaciju u Idlibu, američki zvaničnici tu mogućnost nisu isključili.

Rečima da se SAD trenutno ne mešaju u konflikt u Idlibu Peskov je prokomentarisao izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da namerava da sa američkim liderom Donaldom Trampom razgovara o situaciji u Idlibu.

– Ne možemo govoriti o neposrednom mešanju SAD u taj konflikt. U svakom slučaju, ovde se čak ni ne radi o konfliktu, već o realizaciji sporazuma iz Sočija i o obavezama koje su sve strane preuzele na sebe – rekao je Peskov.

Međutim, Amerika ne isključuje mogućnost da bi mogla da pruži pomoć turskim vojnicima u Idlibu. Prema rečima specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Siriju Džejmsa Džefrija, trenutno se razmatra nekoliko varijanti.

– Pre svega se razmatra mogućnost da se Turskoj preda važna obaveštajna informacija, ali i dopremi vojna oprema – rekao je on.

Džefri je pak potvrdio da trenutno nema reči o slanju američkih vojnika u Idlib.

Nemačka: Situacija u Idlibu se pretvara u humanitarnu katastrofu

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da situacija u Idlibu poprima oblike humanitarne katastrofe.

– Situacija se ozbiljno zaoštrila i poprima oblike humanitarne katastrofe. Uprkos dogovorima koji su postignuti između Rusije i Turske o deeskalaciji, situacija je sasvim suprotna. Rusija mora da iskoristi svoj uticaj na predsednika Bašara el Asada kako bi se pristupilo političkom rešavanju konflikta – naglasio je Mas.

On je dodao i da Nemačka čini sve kako bi doprinela deeskalaciji situacije i pomogla građanima Sirije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here