EPA

“Uloga Sjedinjenih Država na Balkanu i u razgovorima predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija trebalo bi da bude veća, odnosno vodeća”, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

– Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređemo na nešto drugo – rekao je Hodžis za Glas Amerike.

To je, dodao je, razlog zbog koga on smatra da je potrebno pružiti pomoć i veći prostor da bi Vučić i Tači postigli konačan dogovor.

– Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ‘crvene linije’, već im pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju – rekao je Hodžis.

Kao skorašnji primer američke inicijative naveo je predstavlja susret američkog predsednika Donalda Trampa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

– Kada sam nedavno bio u Beogradu, malo posle posete mađarskog premijera Orbana Vašingtonu, pitao sam predsednika Vučića šta o tome misli. Odgovorio je da bez obzira na to da li podržavate predsednika Trampa, za region je to bila krupna poruka – da predsednik Sjedinjenih Država hoće da ugosti vođu male zemlje u Beloj kući. Rekao je da je to ulilo nadu svim zemljama u regionu. Vučić je dodao da bi odsustvo američkog vođstva bilo katastrofalno – kazao je Hodžis.

Kako je naveo, još od bivšeg podsekretara Vesa Mičela, signali koji dolaze iz Stejt departmenta, dakle od administracije, jesu da se mora obezbediti alternativa opciji da pojedini u regionu “postanu Venecuele Evrope, koje potpuno zavise od ruske podrške i uticaja”.

– To je nešto što Sjedinjene Države mogu da učine i smatram da je sadašnja administracija spremna na to. Inače, šta vredi da predsednik Vučić svojoj javnosti govori da je zapadna integracija povoljna za Srbiju, a da se u stvarnosti to ne obistinjuje. To je nešto što Sjedinjene Države mogu da obezbede, i čini mi se da je Trampova administracija na to spremna – kazao je Hodžis.

Kao stručnjak američkog Centra za analizu politike Istočne Evrope, Hodžis ukazuje da niz neuspelih razgovora srpskog i kosovskog predsednika, čija je svrha normalizacija odnosa dve strane, pojačava strahovanja od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti, prenosi Glas Amerike.

– Stabilnost u regionu u velikoj meri zavisi od stabilnosti i bezbednosti same Srbije. Stoga su i organizovane učestale posete zapadnih zvaničnika Beogradu, poput dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona i novog glavnokomandujućeg NATO snaga, Toda Voltersa – uveren je Hodžis.

On ocenjuje da Evropa i NATO prepoznaju strateški značaj obezbeđivanja stabilnosti na Balkanu, kao i značajnu ulogu koju Srbija igra u tom području i gde bi mogla da bude pozitivan i veoma odgovoran faktor stabilnosti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here