Homen: Sumnjam u nameru Crne Gore da sarađuje

0

Slobodan Homen 

 

"Sama činjenica da se Srbiji nije izašlo u susret, odnosno molbi da se odloži dostavljanje dokaza u vezi sa Goranom Sokovićem i Dejanom Šekularac, kod nas budi određene sumnje", izjavio je Homen u emisiji "Kažiprst" B92 i zapitao zašto nema saradnje ako je zajednički cilj borba protiv organizovanog kriminala.

 

Specijalni tužilac nije odbio da dostavi dokaze već je zatražio da se sa pružanjem pravne pomoći sačeka jer je u Srbiji u toku pretkrivični postupak i da u toj fazi ne mogu da se dostave dokazi, rekao je Homen i dodao da je to "sasvim jasna poruka".

 

"Dokumetancija može da se razmenjuje tek kada se podigne optužnica i ja u potpunosti razumem potez specijalnog tužioca, ali i iznenađenje ministarke pravde Snežane Malović, jer nikakav problem nije postojao u tome da se Srbiji da dodatni rok za dostavljanje dokumentacije u kasnijoj fazi postupka", objasnio je državni sekretar.

 

Osvrćući se na izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da nema prepreka da Darko Šarić dobije državljanstvo te države, Homen je podsetio da je davanje državljanstva diskreciono pravo svake države jer može da ga da svakom, kao što može da zahtev odbije bez ikakvog obrazloženja.

 

"Zato čudi to insistiranje na davanju državljanstva, umesto da se sačeka da Srbija završi krivični postupak pa ako se ispostavi da lice nije krivo onda mu ga dati", naveo je Homen, ocenjujući da to šteti ugledu Crne Gore, jer ako želi da uđe u Evropsku uniju mora to jasno da pokaze.

 

Kriminal finansira i opoziciju i poziciju

 

Državni sekretar je ponovo istako potrebu da se utvrdi do koje mere idu njene veze sa MUP-om. Homen je rekao da nesporno postoje veze i sa politikom, političkim strankama i medijima. Prema njegovim rečima veze politike i korupcije otkrivaće se preko oduzimanja imovine, jer je ova grupa u velikoj meri kupovala preduzeća, lokale.
"Kriminal ima interes da finansira i opoziciju i poziciju. Najbolje je kad finansirate sve i onda ste zaštićeni. Očigledno je da je lanac negde pukao formiranjem ove vlade", kazao je Homen i dodao da "ne treba da kažemo da niko iz ove vlade nije imao kontakata, jer će to tek istraga pokazati".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here