Honduras bez američkih viza

0

Viza za SAD

Prema rečima portparola Stejt departmenta, Čarsla Luoma Overstrita, vize neće biti odobrene "izvesnom broju državljana Hondurasa" koji su pripadnici ili pristalice de fakto režima".

 

"Ovaj potez pokazuje da američka vlada ozbiljno shvata potrebu da de fakto režim postigne dogovor sa predsednikom Zelajom kako bi se uspostavio demokratski poredak", istakao je Luoma-Overstrit.

 

Levičarskog predsednika Zelaju svrgnula je vojska i proterala 28. juna. On se 21. septembra vratio u zemlju i sklonio u brazilsku ambasadu u prestonici, pošto je u Hondurasu izdat nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za korupciju i kršenje ustava.

 

SAD je osudio vojni puč u toj centralnoameričkoj zemlji i uskratio vize za više diplomata i zvaničnika Hondurasa, kao i turističke vize za državljane te zemlje koji su u vezi sa sadašnjom vladom u Tegusigalpi.

 

 

Svrgnuti predsedniK Hondurasa Manuel Zelaja

Zelaja je pozvao Organizaciju američkih država da osudi sadašnjeg lidera Hondurasa, Roberta Mikeletija, koga je postavio kongres te zemlje nakon vojnog puča.

 

 Zelaja optužuje Mikeletija da namerno koči pregovore o razrešenju krize u kojima centralnu prepreku predstavlja pitanje da li Zelaja može da se vrati na vlast pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe krajem novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here