EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Avdulah Hoti

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi izjavio je danas da je, prihvatanjem i potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu, premijer Avdulah Hoti uklonio granicu sa Srbijom.

– Imamo posla sa čovekom koji sa mesta premijera ne priznaje državnu granicu između Kosova i Srbije, kršeći Ustav – rekao je Seljimi.

Dodao je da Kosovo ima tri vrste granica.

– Prvu sa državama koje priznaju Kosovo. Druga kategorija su granice ili granične tačke koje su podeljene između Kosova i Srbije, a treća je sada posebna granica na Merdaru koja se naziva zajedničkom tačkom. Prihvatanje ukidanja granice predstavlja ozbiljno kršenje Ustava. Prihvatanjem i potpisivanjem ovog dokumenta Hoti je srušio granicu između Kosova i Srbije – naglasio je Seljimi.

Osvrnuo se i na zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi.

– Trenutna pozicija ne znači da Samoopredeljenje ima dovoljnu podršku za izglasavanje našeg predloga i potrebno nam je još poslanika. DPK bi trebalo da priloži svoje potpise. Toliko smo ozbiljni da očekujemo posvećenost svih poslanika da potpišu predlog – rekao je Seljimi.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja podsetio je da je jedna od pomenutih tačaka sporazuma posebno bila posvećena otvaranju i funkcionisanju granične tačke ili kako je nazvano u samom sporazumu, zajedničkog prelaza.

– Kao ministar unutrašnjih poslova u Kurtijevoj vladi, nekoliko puta sam se sastao sa zvaničnicima EU i usaglasili smo se da srpska strana nije pokazala dobru volju da proces dijaloga napreduje, posebno kada je reč o temi graničnih prelaza. Samoopredeljenje insistira da se ponovo pregledaju svi dosadašnji sporazumi i sve njegove tačke, kako bismo precizirali koje su to stavke od kojih bismo mogli da imamo koristi, a koje do sada nisu sprovedene – rekao je Svečlja.

Osvrnuo se na formiranje ZSO, napomenuvši da se to ne može sprovesti.

– Ne samo da je antiustavno već i neprimenjivo. Svi ljudi znaju da je ovaj dogovor štetan. Branićemo odluku Ustavnog suda od bilo koga – rekao je Svečlja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here