Youtube/USEmbassy Ankara
Džefri Hovenijer

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da nije video predlog Prištine o dinaru i da veruje da vlada Kosova još radi na njemu.

Hovenijer je kazao da je stav SAD u vezi uredbe CBK o dinaru jasan i da se ne radi o dinaru, već da su zabrinuti da bi način primene te uredbe mogao da utiče na srpsku zajednicu na Kosovu.

– Poštujemo nadležnost CBK, razumemo da ima odgovornost da određuje monetarnu politiku na celoj teritoriji Kosova – rekao je ambasador.

On je naveo da se zabrinutost SAD ne odnosi na dinar, već na način na koji je implementirana uredba CBK.

– Mi smo zabrinuti da, kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje, da način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito – ali ne isključivo – na srpsku zajednicu na Kosovu – istakao je Hovenijer i dodao da se nada da će sprovođenje uredbe biti promenjeno tako da odgovori na ove zabrinutosti, dodajući da se razgovori o tome nastavljaju.

Hovenijer se obratio novinarima  posle sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem, dan nakon sastanka koji je Bisljimi imao u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Prema Hovenijerovim rečima, Bisljimi mu nije pokazao predlog Prištine o dinaru.

Bisljimi je juče najavio da će do petka Kosovo i Srbija poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi dinara, i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće nedelje.

1 COMMENT

  1. Manitese nemojte da brinete vi ste im to naredili da urade i sad se brinete licemerje demodiktatori nikada kosovo nece biti drzava trenutno je samo lazna drzava

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here