Kosovo online
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da njegova zemlja ne štiti dinar, ali da postoji zabrinutost zbog načina na koji će se sprovoditi nova regulativa Centralne banke Kosova.

Na pitanje zašto međunarodna zajednica insistira da se o uredbi CBK razgovara u okviru dijaloga u Briselu s obzirom da je to unutrašnje pitanje Kosova, Hovenijer kaže da je saglasan da dijalog nije nužno prikladan za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova, kao i da američki zvaničnici ne osporavaju odgovornost ili ovlašćenja Centralne banke, niti pokušavaju da zaštite dinar.

“SAD ne zauzimaju stav o valuti”

– Američka vlada ne zauzima stav o valuti koja kruži na Kosovu, ovo pripada kosovskim vlastima da to utvrde. Ono što nas zanima je sasvim drugačije. Reč je pre o dijalogu i to je nešto što smo u više navrata izneli i za šta smatramo da zahteva diskusiju u okviru dijaloga, a to je pitanje kako se sprovodi regulativa Centralne banke i efekat te implementacije na manjinske zajednice na Kosovu, uključujući posebno etničku srpsku zajednicu na Kosovu – kazao je američki ambasador.

Dodaje da smatraju da je to predmet dijaloga jer su, prema Ahtisarijevom planu, prema uslovima pod kojima je Kosovo dobilo američku podršku za svoju nezavisnost, preuzete obaveze u pogledu zaštite i aranžmana za manjinske zajednice na Kosovu.

– Među njima su bila i neka konkretna obećanja da će Srbija moći da izabere da iskoristi to pravo za pružanje podrške pojedincima putem socijalnih davanja. I za socijalne usluge kao što su medicinske usluge i obrazovanje. Kako Srbija koristi to pravo, ako to želi, važno je bilateralno pitanje. Tako da je naša briga sve vreme bio način na koji vlada sprovodi ovu uredbu – pojasnio je Hovenijer.

Navodi i da je razumljivo da će se proces primanja mesečnih prihoda za članove manjinskih zajednica promeniti, ali da je neodgovorno da se taj proces menja bez pripremnih radova i bez rada sa pogođenom zajednicom.

– U ovom slučaju, bez rada sa Srbijom, vladom koja taj novac ubacuje u sistem da izdržava njih, ljude koji primaju penzije, plate samohranih roditelja i slično. Postoje obrazovni i zdravstveni sistem koji pružaju usluge desetinama ili hiljadama ljudi. Dugoročno gledano, vlada SAD snažno veruje da ovi sistemi treba da budu integrisani kroz Zajednicu opština sa srpskom većinom. Radili smo na tome više od jedne decenije – istakao je Hovenijer.

Ali, kako dodaje, mora se priznati da to sada nije realnost.

Nezadovoljstvo Kurtijem

Ambasador je naveo da Vlada SAD ne može dati jasnije signale nego što su do sada davali da su trenutno nezadovoljni kvalitetom partnerstva sa Kurtijevom vladom, da ne veruju da je aktuelna vlast bila dovoljno pažljiva u pogledu zabrinutosti koje smo stalno isticali u vezi sa planovima za implementaciju ili sprovođenje propisa Centralne banke.

– Ne radimo ovo, kao što sam ranije rekao, da bismo zaštitili dinar, već to radimo zato što je to važno za SAD i naše partnere, jer nismo sami. I vlada Kosova mora da deluje na način koji je u skladu sa obavezama koje je preuzela, kako bi osigurala da svi članovi društva, uključujući pripadnike manjinskih zajednica, uključujući etničku srpsku zajednicu na Kosovu, mogu da žive u uslovima dostojanstveno i bezbednos. I smatramo da se način na koji se ova uredba sprovodi ne radi dovoljno. Verujemo da nanosi štetu ugroženim ljudima. Verujemo da to stvara ozbiljne neprijatnosti zajednici – istakao je Hovenijer.

Dodao je i da je to uticalo i na kvalitet partnerstva Kosova i SAD.

8 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. СЛАВА НА ВИСИНИ☦️БОГУ
    СЛАВА ЦАРСКОЈ РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

  3. ОВАЈ ПЛАН ОКО УКИДАЊА ДИНАРА
    И ЈЕСТЕ АМЕРИЧКИ ПЛАН
    Албанци га само спроводе

    КОМЕ ТО НИЈЕ ЈАСНО
    ЖИВИ У ЗАБЛУДИ
    И ТО ОГРОМНОЈ ЗАБЛУДИ

  4. Koliko su zlobni ovi Amerikanci!?Sta bi bilo da Kalifornija kao valutu uvede Rusku rublju?

  5. Zar ovaj švabo-amerikanac misli da mi ne znamo zašto su i na koji način došli na Kim , kao svuda gde su došli bombardovanjem , unište zemlju , pobiju narod pa onda dođu sa mlekom u prahu i gaziranom vodom i pomažu da ljudi prežive ( humano ).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here