Hrabro srce za Škotsku

0

Da li je on za otcepljenje Škotske ili ne?
 

Premijer Škotske Aleks Salmond pokušao je da umanji strahove da će biti nekih posledica prema protivnicima nezavisnosti ako bi 18. septembra pobedila kampanja "za" otcepljenje.

– Dan posla glasanja prestaće kampanja ‘ne’ i kampanja ‘za’ – biće samo Tim Škotske. Uspehu kampanje ‘da’ pristupićemo velikodušnošću prema svima – rekao je Salmond.
On je dao takvu izjavu zbog današnjeg upozorenja potpredsednika Škotske nacionalističke partije Džima Silarsa da neke kompanije i banke mogu da budu kažnjene jer izražavaju zabrinutost u vezi s posledicama secesije.

 

Nacionalisti optužuju britanskog premijera Dejvida Kamerona da vodi kampanju sa liderima velikih kompanija s ciljem zastrašivanja glasača, a unionisti smatraju da otcepljenje donosi finansijsku i ekonomsku nesigurnost.

Velike banke, naftne kompanije i supermarketi izrazili su zabrinutost ako bi na referendumu bilo izglasano otcepljenje Škotske. Ekonomska budućnost Škotske postala je jedna od glavnih tema žestokih rasprava uoči referenduma o nezavisnosti, navela je agencija Rojters.

Vođa kampanje za opstanak Unije Alister Darling izjavio je juče da je pobeda unionista na vidiku uoči glasanja 18. septembra. Darling je rekao da njegova istraživanja pokazuju da pristalice Britanije "bez svake sumnje pobeđuju u utorak".

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 54 odsto ispitanika glasalo bi za ostanak u uniji, dok 46 odsto želi da glasa za nezavisnost. Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine.

 

Marširali i oranžisti

Na hiljade pripadnika protestantskog Narandžastog reda marširalo je ulicama Edinburga da bi iskazali oštro protivljenje nezavisnosti Škotske.
– Ponosni smo jer smo deo Velike Britanije… Mi smo tu da bismo podstakli glas ‘ne’ – rekao je pripadnik Narandžastog reda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here