Vehabije maskirane u salafiste

0

Mada ne postoje centri za regrutaciju džihadista, u nekoliko džamija u Skoplju, iza leđa IVZ, javno se propagira drugačiji islam – vehabizam.

 

U nekoliko džamija u Skoplju, javno se propagira drugačiji islam – vehabizam (Foto:Ilustracija)
 

Predsednica vladine Komisije za verske zajednice i religiozne grupe Valentina Božinovska objašnjava da džihad u Makedoniji propagiraju vahabisti.

– Oni se nazivaju salafisti, a radi se o vehabistima, čija interpretacija islama odstupa od tradicionalnog čitanja Kurana. Sa njima se teško izlazi na kraj, ne priznaju legalne džamijske odbore, postavljaju svoje, slobodno ulaze u džamije i vernicima propovedaju drugačiji islam – kaže Božinovska.

Komisija ne može da proceni tačan broj sledbenika ovog pokreta, ali upozorava da on uzima sve veći zamah. Božinovska ističe da su vehabisti u Makedoniju uvezeni preko nevladinih organizacija iz BiH, Sandžaka i Kosova.

 

Vehabizam je politički pokret kamufliran kao metodologija interpretacije islamske vere. Zbog kamuflaže, 80 odsto vehabista sebe nazivaju salafisti, a u stvari su vehabisti, kaže Afrim Tahiri iz Islamske verske zajednice u Makedoniji.

Razlika između vehabista i ostalih muslimana, objašnjava Tahiri, jeste što sektaši isključuju logiku u rešavanju raznih pravnih problema koji nisu obuhvaćeni Kuranom. On tvrdi da su vehabizam u Makedoniji počeli da šire iseljenici, povratnici, a kasnije i mladi koji su se školovali u arapskim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here