Hram tesan za sve vernike

0

Dok su spuštali šarena jaja u veliku hramovnu posudu, parohijani su razgovarali o običajima vezanim za izradu simbola Vaskrsa. Moglo se čuti da se u kući Miroslava, Ljubice i njihove ćerke Danijele Đorđević, rodom iz Barajeva, farbaju jaja uvek na Veliki petak, dok Jefto Malinić sa suprugom Mirjanom, ćerkom Dragonom i sinom Aleksandrom čuva običaj iz rodnog Prnjavora, kod Banjaluke.

– Celo naše selo farba jaja na Veliku subotu i svi koriste crvenu farbu, pa Veliku subotu još zovemo i Crvena subota – objašnjava Malinić.

Mada živi sam u Hamburgu (supruga Lidija i ćerka Andrijana su u Požarevcu) Duško Ivanović (37) kome je hamburški hram simbolično prva kuća, jer je redar kod velikih svečanosti, a i građevinar pri svim radovima oko hrama, ofarbao je 30 jaja.

– Vaskrs je za mene praznik kad se sećam moje pokojne babe Ljubinke i dede Dušana kod kojih sam odrastao u slavonskom Ruševcu i koji su me naučili da jaja za Vaskrs farbam u lukovini i koprivama. Tako sam uradio i sada – rekao nam je Duško.

U hramu se moglo primetiti da su liturgiji prisustvovale porodice i u proširenom sastavu, što je objasnila Dragana Lazendić dok je sa suprugom Stankom, ćerkom Milicom i sinom Miletom uživala u društvu najrođenijih: "Istovremeno praznovanje Vaskrsa svih hrišćana pogoduje porodičnim okupljanjima. Zato nam je moj brat Dragan Obradović sa suprugom Sanjom i sinovima Nikolom i Dušanom došao iz austrijskog Trauna u goste".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here