Vesti
Episkop Siluan tokom arhijerejske liturgije

Vernici Srpske pravoslavne crkve u Australiji proslavili su 6. maja dva velika praznika – Vaskršnji ponedeljak, prvi dan posle Hristovog ustajanja iz groba, kao i Svetog Velikomučenika Georgija – Đurđevdan.

Ova situacija se ne dešava prečesto, a poslednji put je viđena 2013. godine.

Kao što znamo, posle Svetog Nikole i Svetog Jovana, Đurđevdan je treća najčešća slava u Srba i praznik s najviše narodnih običaja.

Iako je ponedeljak za većinu vernika radni dan, pravoslavni Srbi na Petom kontinentu ispunili su hramove, a domovi slavara bili su puni gostiju.

Tog dana, posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom naselju Kabramata, gde je obeležena hramovna slava.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Siluan, uz sasluženje prisutnog sveštenstva i sveštenomonaštva, i u prisustvu velikog broja vernika.

Episkop sa članicama kabramatskog Kola sestara koje su pripremile slavski ručak

On je tom prilikom presekao slavski kolač i besedio o značaju dva praznika.

Posle verskog dela gosti su prisustvovali slavskom ručku u crkvenom domu, gde je episkop Siluan čestitao hramovnu slavu starešini hrama proti Đuri Đurđeviću, Crkvenom odboru, vrednim članicama Kola srpskih sestarana, kao i svim parohijanima i slavarima svetog Đorđa.

Svečano je bilo i u novom hramu Svetog Luke u Liverpulu, gde je starešina naše svetinje, prota Aleksandar Milutinović, pre i posle liturgije, presekao tridesetak slavskih kolača.

On je podsetio i pozvao parohijane i goste da dođu na veliki piknik koji se organizuje u nedelju 12. maja uz kotlić, roštilj i drugih đakonija.

Za čitaoce “Vesti” donosimo nekoliko fotografija s ovogodišnje proslave Vaskrsnog ponedeljka i Đurđevdana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here