EPA
Samit Brdo-Brioni 2021: Zoran Milanović i Aleksandar Vučić

Saborski zastupnik i potpredsednik koalicije Most Nikola Grmoja pozvao je pravosuđe u Hrvatskoj da kao “odgovor” na srpsku optužnicu zbog ratnih zločina na Petrovačkoj cesti 1995. godine, podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Glini 1991. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je podiglo optužnicu zbog ubistva 13 i ranjavanje 24 Srba civila tokom povlačenja u akciji “Oluja”. Mada hrvatsko pravosuđe nikada nije procesuiralo odgovorne za ovaj zločin, odluka da to započne Srbija izazvala je lavinu negativnih reakcija u Hrvatskoj.

– Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU. Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i prizivao granice Velike Srbije – poručio je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac kaže da je u pitanju deo šire strategije u kojoj će Srbiji taksativno biti predočeni uslovi za ulazak u Evropsku uniju.

– Hrvatska akademija je još u februaru sačinila poseban dokument koji su dostavili predsedniku, premijeru i Saboru u kome se od Srbije taksativno traži da se odrekne svake priče o genocidu, o Jasenovcu, ali i da priznaju agresiju i plate odštetu… To će očigledno biti njihovi uslovi da Srbija pristupi Evropskoj uniji – ističe Štrbac.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ocenjuje da je reč o još jednom u nizu “skandaloznih, ali očekivanih izjava hrvatskih političara”.

– Bezočna je laž i izmišljotina Nikole Grmoje da je Aleksandar Vučić, kako kaže, “u okupiranoj Glini podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i prizivao granice Velike Srbije”. Krajiški Srbi su 1991. godine podigli ustanak, ne zbog stvaranja “velike Srbije”, već iz straha da im se ne ponovi 1941. Vrhunska je glupost tvrdnja Grmoje da su Srbi okupirali Glinu i izvršili agresiju. Srpski narod živi u Glini i na području Krajine dugi niz vekova i nikako nije mogao da okupira samog sebe i da izvrši agresiju na svoje kuće, svoja dvorišta, njive, livade i šume. Domovinski rat je u suštini agresorski i osvajački rat jer je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba – ističe Linta.

Dodaje da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnice zato što to Hrvati nikada ne bi uradili.

– Zalažem se godinama da naše Tužilaštvo za ratne zločine konačno počne da podiže optužnice za masovne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u zločinačkoj akciji “Oluja”, ali i na brojnim drugim mestima na području bivše Jugoslavije. Pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički su motivisana i suštinski se ne bave procesuiranjem zločina nad Srbima, već da Srbi budu osuđeni kao jedini krivci, a dokazi se oslanjaju na brutalne laži i izmišljotine – naglašava predsednik Saveza Srba iz regiona.

Ustaški pozdrav

Linta podseća da je Nikola Grmoja jedan od brojnih hrvatskih političara koji ima pozitivan odnos prema ustaškom pozdravu “Za dom spremni”.

– On otvoreno podržava stav da hrvatski veterani imaju pravo da koriste ovaj pozdrav tokom komemoracija i proslava godišnjica hrvatskih zločinačkih vojno-policijskih akcija. To jasno pokazuje da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom zločinačkom i genocidnom prošlošću i da Hrvatska nema unutrašnje snage da postane moderna država – kaže Linta.

Ni dece im nije žao

Savo Štrbac kaže da nije začuđen što se na meti našao predsednik Srbije.

– Hrvati pomno prate sve što se dešava u Srbiji i za sve im je kriv isključivo jedan čovek, predsednik Srbije. Ono što je veoma tužno je da su se povodom optužnice za Petrovačku cestu oglasili i brojni hrvatski generali, a da nijedan nije izrazio najmanju empatiju za sve te žrtve, a stradali su deca i civili. Pritom, Hrvatska je 2013. godine priznala da su njeni avioni dejstvovali na tom prostoru. Ali, “mudro” i dalje ne priznaju da su počinili ovaj zločin – naglašava Štrbac.