Hrvati se nećkaju oko ulaska u EU

0

 

Protiv pristupanja glasalo bi oko 40 odsto, a šest procenata ispitanih ne zna za šta bi se odlučilo. Doduše, rezultat pokazuje nastavak rasta podrške ulasku u EU, što se tumači pozitivnim uticajem slovenačke deblokade pregovora.

 

Dok je Slovenija blokirala pregovore, podrška ulasku pala je na 49 odsto, ali je nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor i njenog kolege Boruta Pahora u Trakošćanu porasla na 54 odsto.

 

Ulazak u EU podržava 46 odsto muškaraca, a 40 odsto žena, a najveća je podrška kod onih starijih od 65 godina.

 

Podrška raste i s nivoom obrazovanja jer se za ulazak zemlje u EU zalaže polovina visokoobazovanih, a tek trećina onih s osnovnom školom.

 

Najveća je podrška ulasku u EU u Slavoniji (46 odsto), Lici i Baniji (43 odsto) i u Zagrebu i okolini, severnoj Hrvatskoj i Dalmaciji (42 odsto).

 

Najviše ispitanih od ulaska u EU očekuje mobilnost pre svega u školstvu, više radnih mesta, otvoreno tržište, reformu sudstva i vladavinu prava, bolji standard, manje korupcije, napredak i stabilnost privrede, sredstva iz fondova EU i generalno više reda.

 

S druge strane, plaše se pada standarda, gubitka političke nezavisnosti, lošeg uticaja na poljoprivredu i ekonomiju, kao i rasprodaje preostalog društvenog bogatstva i preduzeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here