facebook/Ivona Milinović
Ivona MIlinović

Odbor za izbor, imenovanja i razrešenja Gradskog veća Rijeke sa sednice je u proceduru Vieća uputio zahtev za razrešenjem gradske predsednice Odbora veća za nacionalne manjine i većnice HDZ-a Ivone Milinović.

Ovaj Odbor se sastao na hitnoj sednici sazvanoj povodom saznanja o izjavama Ivone Milinović tokom gostovanja na „Podcastu Velebit“.

„Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i celo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom veću prijedlog za njeno razrešenje. Ovako huškačkom govoru nema mesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnuo izvinjenje i relativizaciju onog što je izgovorila, većnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put“, stoji u saopštenju.

Dodaje se kako je „većnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori većnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju nosi“.

„Radilo se o njenom izjednačavanju italijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamenika predsednika primorsko-goranske županije iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno ubiti ili deportovati iz Hrvatske“, navodi se u saopštenju koje potpisuje potpredsednik Odbora za izbor, imenovanja i razrešenja Sandi Basić.

Ivona Milinović je u „Podcastu Velebit“, gostujući kod Marka Juriča, iznela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentarišući stihove Torcidine pesme s poslednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici:

– Šugava Rijeko, smrdljivi grade / Pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko, puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba – rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj.

– Stvarno je neprimereno pevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, ‘evo su Hrvati fašisti’. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju da znaju da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji, gdje ih ima 30-40 – rekla je Ivona Milinović u „Podcastu Velebit“.

Predsednik Gradskog veća Andrej Poropat je na društvenim mrežama naveo da očekuje da Milinovićeva da ostavku u Veću.

 

3 KOMENTARA

  1. Tako primitivno i glupa dase tako ponasa
    na odgovorno mjesto to mi nije jasno.
    Nazalost kakva vlada takva i drzava.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime