Hrvatska: Bez posla 15.000 građevinaca

U analizi Udruženja hrvatskih građevinara se navodi da osim navedenog broja otkaza zaposleni u toj privrednoj grani mogu očekivati u 2010. i pad prihoda od 30 odsto u odnosu na ovu godinu, zbog premeštanja poslova u susedne zemlje.

Ove godine je u Hrvatskoj takođe zabeležen veliki pad poslovne aktivnosti u građevinskom sektoru i na tržištu nekretnina, a samo zbog smanjenja prodaje stanova državni budžet će imati manji prihod za oko 300 miliona evra, jer bi se toliko naplatilo u vidu poreza za dodatu vrednost da je stanje normalno.

Udruženje preduzetnika je zatražilo od vlade da svojim merama podstakne tržište nekretnina, što bi podstaklo ne samo kupoprodaju, već i omogućilo otvaranje novih radnih mesta i povećalo priliv u državni budžet koji je, inače, u sve većem minusu.

Investicije u hravatskom građevinarstvu će opasti u 2010. godini, kako se predviđa, za deset odsto u poređenju sa prosečnim vrednostima u proteklih osam godina.

 

Poslovanje građevinske operative je otežano i zbog sve veće nelikvidnosti bankarskog sektora i oštrog pada potrošnje građana.

Udruženje građevinara je zatražilo od vlade premijerke Jadranke Kosor da odredi posebno lice koje bi komuniciralo sa preduzetnicima iz te grane, jer se navodno mnogi poslovi gube zbogloše komunikacije izvršne vlasti i građevinske operative.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime