Kosovo i Holandija nisu prepreka za EU

0

„Pred Srbijom stoji samo jedna obaveza za ulazak u EU, a ja bih rekao da je možda bolja reč izazov – da ispuni uslove za pristupanje Uniji. To su kriterijumi iz Kopenhagena koje treba da ispuni svaka zemlja-kandidat. Ne smatram da su Kosovo ili Holandija prepreka Srbiji za ulazak u EU“, rekao je Mas.

 

On je naveo da je, kada je reč o stavu Holandije, u osnovi zahtev za punu saradnju Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu a to je, uostalom, i stav Srbije koja se i sama obavezala na gonjenje pojedinaca osumnjičenih za ratne zločine.

 

„Kada je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju moram da istaknem da je primena ovom sporazuma zapravo već krenula iako on nije zvanično stupio na snagu. Ratifikacija sporazuma nije počela, ali ne postoji zastoj u njegovoj primeni. A ono što me posebno raduje jeste što je Srbija znatno ubrzala svoje poslove vezane za približavanje Uniji“, rekao je nemački ambasador.

 

Kada je reč o Kosovu, dodao je on, mi nikada nismo tražili da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

 

„Kriterijumi iz Kopenhagena zahtevaju i razvoj dobrosusedskih odnosa ali to je nešto drugo od priznanja. Tako nešto je, uostalom, doživljavala i Nemačka. Mi smo imali 40 godina komšiju koga nismo priznavali kao stranu državu ali kada smo uočili da ignorisanje ne pomaže odlučili smo da promenimo taktiku", kazao je on.

 

Mas je dodao da su shvatili da sa NDR se "ne možemo složiti oko statusa, ali da želimo pronaći rešenja za praktična pitanja svakodnevnog života i stvoriti dobrosusedske odnose".

 

"NDR je nastavila da šeta po svetu i hvali se kako je nezavisna država a mi smo, sa svoje strane, tvrdili da to nije tačno. Smatramo da je takvo rešenje prihvatljivo i za region zapadnog Balkana jer obezbeđuje saradnju bez pokretanja pitanja statusa“, smatra Mas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here