Tanjug
Đorđe Milićević

Ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ovaj potez ocenio je kao sraman i najavio da će MSP uputiti najoštriji protest Hrvatskoj.

Kako je objasnio na svom Fejsbuk nalogu, Milićević je boravio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv.

“Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima sam se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH. Međutim, na samom ulazu u spomen-kompleks kombi u kom sam se nalazio zaustavili su hrvatski policajci koji su naše vozilo okružili sa tri svoja automobila”, napisao je Milićević.

Kako je naveo, policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi odmah napusti Jasenovac. Zahtevao je da se okrenu i odmah upute ka graničnom prelazu Bajakovo, “bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske”.

“Na pitanje zašto mi nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin posetim Jasenovac i zapalim sveću žrtvama ustaša, policajac je odgovorio da ‘ima naređenje s vrha’. Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: ‘Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac!’. Izašao sam iz kombija i tražio sam samo da napravim fotografiju spomen kompleksa, na šta me je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krenem put graničnog prelaza sa Srbijom”, naveo je Milićević.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić oglasio se ovim povodom i potez hrvatskih vlasti ocenio sramnim i skandaloznim.

– Sraman je i skandalozan današnji potez hrvatskih vlasti, koji su zabranili ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog sramnog događaja, svesni da to neće uticati na politiku Hrvatske, jer ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom –  naveo je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here