EPA/Antonio Bat

“Ako se nastavi usporavanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj, popuštanje zaštitnih mera počeće već posle Uskrsa”, najavljeno je iz Štaba civilne zaštite, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da će najteža odluka biti kada otvoriti škole.

– Sve zavisi od epidemiološke situacije. Čekamo optimalni epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo – rekao je Božinović.

Zagrebački “Jutarnji list” piše da je premijer Andrej Plenković bio optimističniji kada je rekao da se epidemiološke mere moraju i dalje sprovoditi, ali da vlada priprema “relaksaciju” nekih mera ograničenja i zabrane.

– U ovoj fazi moramo sprovoditi restriktivne mere u skladu sa potrebama privrede i što normalnijem funkcionisanju ključnih aktivnosti. Cilj nam je da sve mere relaksiranja budu primerene epidemiološkim procenama da ne bi slučajno sa prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze – rekao je Plenković.

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, 1.200 obolelih od koronavirusa i 16 umrlih.

Do Uskrsa, poručio je Plenković, može se očekivati samo ponovno otvaranje pijaca.

Božinović je rekao da “misli da će Hrvatska u popuštanju mera slediti sličnu logiku kao i Austrija”, a da će najteža odluka biti, kada i hoće li uopšte otvoriti škole.

Međutim, direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capa, upitan za bolje vesti koje poslednjih dana stižu iz Italije, smatra da nema razloga za optimizam u vezi ukupne situacije u Evropi.

– Ne možemo govoriti o stagnaciji u Evropi, ali mi dobro držimo situaciju i vrlo skoro bi ona mogla biti povoljna – rekao je Capak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here