Tanjug
POLITIKA BUDUĆNOSTI: Aleksandar Vučić s Krajišnicima

Nove otrovne strele odapete iz Hrvatske ka Beogradu na godišnjicu “Oluje”, u kojoj je 1995. godine je proterano četvrt miliona Srba ubijeno njih oko 2.000, izazvale su lavinu komentara na društvenim mrežama, a odgovor zvaničnom Zagrebu stigao je i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Hrvatska svake godine likuje, a njeno rukovodstvo se upušta u političko prepucavanje, pa je ovog puta hrvatski premijer Andrej Plenković uputio “pijetet svim žrtvama”, što je začinio rečima da nikome neće dopustiti da dovede u pitanje legitimitet “Oluje”, uz preporuku Srbiji da “napusti jalovu politiku prošlosti i okrene se pomirenju”. Uzvratio mu je srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da “Oluja” i “Bljesak” neće biti zaboravljeni, istakavši da se po rezultatima vidi ko vodi jalovu politiku.

– Nećemo da se stidimo kolona izbeglica, jer oni koji su preživeli doneli su veliko krajiško srce u Srbiju. Mogu to u Hrvatskoj da zovu kako hoće, a ja mislim da je to politika odgovornosti i budućnosti. A ko vodi jalovu i politiku prošlosti videćemo kada se uporedimo pred kraj godine, pa neka naši građani prosuđuju i odlučuju – kazao je Vučić.

ETNIČKO ČIŠĆENJE: Izbeglička kolona

Ovakvo Plenkovićevo potpirivanje političke vatre, prema oceni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, proizvod je činjenice da su Hrvati svesni da su počinili veliki zločin.

– To je kontinuirani zločin započet 1941, a završen 1995. godine. Oni to ne priznaju, jer im je pošlo za rukom da 1945. u titoističkoj državi izbegnu odgovornost. Te svoje zločine peru preko Srbije, upornim napadima – kaže ovaj istoričar za “Vesti”.

SVESNI SU ISTINE: Dragomir Anđelković

Lagaće još 20 godina

Anđelković smatra da će zvanični Zagreb nastaviti sa svojim lažima i narednih 20 godina, dok će Beograd insistirati na istini, jer dizanjem buke Hrvatska hoće da spreči da se sagledaju činjenice i sazna šta se zaista dogodilo.

Negiranje zločina stiglo je i od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je kazao da u susednim državama, pa i u Bosni i Hercegovini, zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv ratnih komandanata za “nedokazana, izmišljena dela od pre 26 godina”. Hrvatska država, kako je rekao Milanović, treba svima da kaže da “taj film nećete gledati”.

MASKIRANJE ZLOČINA: Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zločinačka akcija

Prema rečima predsednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte, izjave Milanovića i Plenkovića pokazuju da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću, kao i da nije spremna da prihvati istorijsku istinu da je proustaški režim Franje Tuđmana bio glavni krivac za rat. Cilj je, kaže Linta za “Vesti”, bilo stvaranje države bez Srba, a da Hrvatska nije vojno pobedila krajiške Srbe to bi učinio NATO.

– Akcija “Oluja” je bila zločinačka, a ne oslobodilačka, domovinski rat osvajački, a ne odbrambeni, Hrvatska odbija da ekshumira posmrtne ostatke na 36 poznatih lokacija, negira masovne zločine nad Srbima, veliča ratne zločince i omalovažava srpske žrtve – istakao je Linta.

Crna Gora opet časna

Crna Gora, prvi put posle 16 godina, na proslavu u Kninu nije poslala zvanične predstavnike. Sve do pada vlasti Mila Đukanovića na izborima, avgusta prošle godine, redovno je slata vojna delegacija, a to je pravdano navodima crnogorskog ministarstva spoljnih poslova da je to u “skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, da diplomata iz ambasade bude prisutan”.

Ovo je nova Srbija

– Spremni smo za svaku saradnju, ali ne terajte nas da se izvinjavamo što ste nam proterali na stotine hiljada ljudi, jer ovo je drugačija i nova Srbija, sa promenjenom političkom generacijom koja to neće da prihvati – kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

NE ZNAJU ZA STID: Milojko Budimir

Veće Busije od Knina

Od hrvatskog rukovodstva se sve može očekivati, komentariše za “Vesti” generalni sekretar udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

– Niti se srame, niti se Boga boje, a kroz šta smo mi sve prošli. Oni bi da skrenu pažnju sa sebe pričama kako Srbija vodi jalovu politiku, a videlo se da je u Busijama na obeležavanju srpskog stradanja u Hrvatskoj bilo 10 puta više nas nego njih u Kninu, što pokazuje da je vreme da prestanu da slave ubijanje i proterivanje Srba – smatra Budimir.

Budimir ističe da “Oluja” za proterane Srbe iz Hrvatske još traje i da će tako biti sve dok se ne reše problemi.

– Tek onda možemo govoriti o dobrosusedskim odnosima – istakao je generalni sekretar udruženja Srba iz Hrvatske, ukazujući da provokacije kakve stižu iz Zagreba ne vode nikuda.

Zločin u režiji EU i UN

Vojna akcija “Oluja” je, ističe Miodrag Linta, najveći ratni zločin u Evropi od završetka Drugog svetskog rata i završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske.

– Bez rešavanja imovinskih, stečenih, statusnih i drugih prava proteranih Srba i drugih oštećenih građana nije moguće govoriti o trajnom miru i pomirenju između Hrvatske i Srbije – kazao je Linta i dodao da Hrvatska odbija da isplati proteranim Srbima zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju i naknadu štete za uništenu imovinu.

Milojko Budimir ukazuje da su EU i UN “pomogli Hrvatskoj”.

– Krajina je bila zaštićena zona, a UN nisu osudile zločine. Takođe je Zapad dešavanja na Kosovu okarakterisao kao humanitarnu katastrofu, ali ne i proterivanje Srba iz pokrajine, što jasno potvrđuje dvostruke aršine tog dela međunarodne javnosti – kaže Budimir.