pixabay.com

Trebalo bi da izbegavate konzumaciju krompira ako je jako zelen, ako je proklijao ili je smežuran.

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloid koji služi kao prirodni pesticid, a koji je u većoj koncentraciji prisutan u zelenom, natrulom ili proklijalom krompiru. Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje.

Ako pojedete previše krompira koji nije svež, možete imati razne tegobe, od bolova u želucu, mučnine i povraćanja do dijareje.

Zato bi trebalo izbegavati konzumaciju ako je jako zelen, ako je proklijao ili je smežuran. Međutim, krompiru koji nije mnogo zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga je bezbedan za upotrebu.

Ako se desi da ipak pojedete krompir sa previše solanina, simptomi trovanja nastaju do 36 sati nakon konzumacije, a javljaju se: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, glavobolja i opšta slabost. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana.

Inače, trovanje solaninom je često, ali ne toliko koliko je to slučaj s bakterijama. Vrste kao što su listerija i jersinija razmnožavaju se u frižideru, a neke čak i nakon kuvanja na visokoj temperaturi. Listerija može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, srećom, kod manjeg broja ljudi sa oslabljenim imunitetom (starijih osoba), dok je trovanje jersinijom retko i pogađa najčešće decu.

Namirnice u kojima se mogu očekivati i listerija i jersinija su mleko i meso, naročito pileće. Naravno, ispravna termička obrada ih uništava (kuvati ili peći namirnice na minimum 78°C).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here