comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti.

– Hrvatska vojska je podigla stepen svoje pripravnosti od uobičajenog stanja, s obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susedstvu, jugoistoku Evrope. Nikako ne bismo želeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susednih zemalja – izjavio je Plenković novinarima u Zagrebu, nakon sednice vodećih tela vladajuće stranke Hrvatske demokratske zajednice.

Upitan za komentar odluke mađarskog predsednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njene teritorije, Plenković je rekao da svaka država postupa na način na koji misli da je dobro i da se Hrvatska oko toga konsultovala s Mađarskom.

– Mi smo doneli svoje odluke, shvatamo koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom 1990-ih ovde u Hrvatskoj i svako tu stoji iza svojih izbora i odluka. To neka oni objašnjavaju – pojasnio je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić izneo je gostujući na Hrvatskoj televiziji još nekoliko detalja o donaciji vojne zaštine opreme i pešadijskog naoružanja Ukrajini, vredne 16,5 miliona evra.

– Kada govorimo o količini, reč je o više od 40 šlepera robe, postojaće određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno. Znamo koliko je to oružje potrebno, zato delujemo brzo – rekao je hrvatski ministar odbrane.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here