Hrvatske šume naplaćuju šetnju po prirodi

0

I izlet sa decom košta
 

U cenovnik su uvršteni porodični odlasci na izlete, korišćenje biciklističkih staza, branje bilo čega (od maslačka i ljubičice do pečurke ili divlje jagode) što je samo izniklo u državnoj šumi. Hrvatske šume su zato rešile da se solidarišu sa građanima u vreme krize, pa im neće naplaćivati kiseonik koji biljke proizvode.

 

Izlet po šumi za jednu osobu košta 20 kuna (oko 305 dinara) dnevno, dok je porodična grupna karta 40 kuna (610 dinara). Vožnju bicikla kroz šumu ili livadu Hrvati moraju da plate 10 kuna (malo više 150 din), iako nije logično da se plaća manje od šetnje jer se troši više kiseonika. Ali, ‘ajde. Računaju valjda da čovek ne može dugo da se voza.

 

Javno preduzeće je rešilo da naplaćuje i skupljanje šumskih plodova, pečuraka, lekovitog bilja… Za to postoji dnevna, vikend, nedeljna ili mesečna dozvola, ali se doplaćuje i po skupljenom kilogramu određenih plodova. Tako ako naiđete na divlju kupinicu ili jagodu, morate da razmislite da li da je pojedete, jer možda vreba neki šumar koji će odmah istrčati sa fiskalnim isečkom za ubranu voćkicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here