EPA/Johanna Geron
Gordan Grlić Radman

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da protestnu notu Srbije zbog spaljivanja lutke sa likom predsednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starom kod Splita, treba ignorisati, a da je jedino problematična – Vučićeva reakcija.

– Tu se nema šta odgovoriti. To treba ignorisati. Videću uopšte šta piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota sa državnim institucijama? – rekao je Grlić Radman novinarima u Zagrebu.

On je, kako je prenela agencija Hina, kazao da su karnevali i spaljivanje karnevalske lutke deo običaja i tradicije u Hrvatskoj.

– To je deo običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju – rekao je ministar i dodao da se zbog toga nije naljutio.

On je upitao čemu takva nervoza.

– Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsednika Vučića – ocenio je Grlić Radman upitan o Vučićevoj izjavi vezanoj uz taj događaj.

Hina je podsetila da je Vučić kazao: „Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, šta je jedna lutka“.

– Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i dedu – rekao je Vučić.

Hrvatski ministar smatra da je reakcija predsednika Srbije neobična i problematična.

– Problem je reakcija predsednika Vučića. Rekao je puno stvari koje nisu u redu. Kao prvo, dobrosusedski odnosi se ostvaruju dijalogom, saradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga da se malo više angažuje – zaključio je hrvatski šef diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić juče je najoštrije osudio paljenja lutke sa likom predsednika Srbije tokom karnevalske povorke u mestu Kaštel Stari, dodajući da je zbog toga upućena protestna nota Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

„Spaljivanje lutke sa likom predsednika Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje naših država“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Poslednjeg dana 211. Međunarodne krnjevalske povorke u Kaštel Starom spaljene su Krnje, lutke koje predstavljaju krivca ili krivce za loše u protekloj godini.

Ove godine spaljene su lutke sa likovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina koji su bili prikazani poput Don Kihota i Sanča Panse – na magarcima.

11 COMMENTS

  1. Ništa se ne brinite doleteće još po neka raketa onako slučajno samo ovog puta možda i eksplodira

  2. И треба, повуците ви први корак…За почетак, сјашите нам са грбаче и НЕ узимајте нас у уста…и све решено…

  3. Imam osećaj da Hrvatska oseća potrebu da je neko moli da ima dobre komšijske odnose sa njima . Dakle kao što će oni ignorisati potrebu osude jučerašnjeg čina spaljivanja Lutke koja liči na Predsednika Vučića tako i Srbija treba da ignoriše njihovu zelju da ih se moli da imamo „dobrosusedske odnose“ !
    Dakle gospodo , u veše ime , nada umire poslednja!

  4. Takve akcije su nepotrebne i destruktivne bas sad kad je svjet pred 3 svjetskim ratom provocran sa strane Sad a i Londona bi trebali ucvrstit susjedske odnose jer na kraj krajeva smo mi svi nasi ljudu
    Poz iz HR

  5. Обичаји
    НДХ
    Су познати
    Само им то дипломатски вратити.
    И смањити број хрватских улагања на теририторији Србије
    То је врло битно.
    КУПУЈМО
    ДОМАЋЕ
    КУПУЈМО СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ
    🍀🇷🇸🇷🇸🇷🇸🍀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here