youtube/Splitv Videoportal
Marko Perković Tompson (Foto: Arhiva)

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po proustaškim nastupima, sinoć je na koncertu u Skradinu otpevao pesmu „Bojna Čavoglave“, a Skradinom je za nekoliko minuta zagrmelo „za dom spremni“ uz istovremeno dizanje desne ruke cele publike, preneo je portal Index.hr.

Izvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, pa se postavlja pitanje hoće li reagovati policija, navodi portal.

Index podseća da je pre dve nedelje Visoki prekršajni sud doneo presudu prema kojoj je izvođač pesme „Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni“ na njenom početku.

Presuda je doneta 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pevač Mario Roso koji je Tompsonovu pesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

2 KOMENTARA

  1. Неможе се довољно пута поновити нажалост
    ”хрвати су најхрабрији народ на свету,
    ал не по томе што се никог не боје, већ што се ничег не стиде,
    а чега се паметан стиди будала се поноси”
    жалосно…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime