Tanjug
Evropska unija

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler iz HDZ-a traži od Evropske komisije da reaguje na Zakon o kulturnom nasleđu, koji je Narodna skupština Srbije usvojila krajem decembra, jer se, kako tvrdi, „tim aktom prisvaja hrvatska kulturna baština“.

Na usvojeni Zakon Srbije prvo su reagovali hrvatski Institut za jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska, zbog navoda da dubrovačka književnost „pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi“.

Resler tvrdi da Srbija usvojenim zakonom „otvoreno svojata dubrovačku književnost i ističe njenu navodno dvojnu – hrvatsku i srpsku – pripadnost“.

On navodi da je ovaj „sporni zakon“ iniciralo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja na čijem je čelu Maja Gojković, za koju je kaže da je „jedna od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica vlade Slobodana Miloševića“.

Resler smatra da je to „očito posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom“, pa je o tome informisao komesara Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabriel.

Zagrebački portal Indeks piše da je Resler zatražio da se zaštiti kulturna baština država članica i preispita, kako se navodi, da li Srbija ispunjava sve obveze u pregovaračkom poglavlju 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

„Srpske vlasti sada već standardno perfidno provode hibridnu verziju politike Srbije iz 1990-ih prema susednim državama. Ako Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod takvih otrovnih refleksa, biće sve udaljenija od Evropske unije, ali i evropske civilizacije“, naveo je Resler u saopštenju, preneo je Tanjug.

3 COMMENTS

  1. Дубровачки великани су углавном били Срби католичке вере.Шта није јасно Хрваттима???

  2. I svojatate Nikolu Teslu ciju ste familiju poklali. Uuuu izvinite niste vi hrvati to uradili nego ustase.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here